umetnost na zgazenim zvakama

Umetnost na zgaženim žvakama

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Britanac oslikava ceo grad

Pripremila Dragana Jovanović

Za umetnost, poput samog neba, ne postoje granice. Toga je i svestan britanski umetnik Ben Vilson koji je došao na veoma neobičnu ideju kako da na najbolji način ulepša rodni London. Naime, Ben na bačenim, zgaženim i zalepljenim žvakama koje se nalaze po ulicama Londona, oslikava prava mala remek-dela…

Ben Vilson se ovim neobičnim hobijem bavi već poslednjih pet godina. Kako sam kaže, oslikavanjem bačenih i nepotrebnih žvaka čini da one svojim novim našminkanim izgledom ulepšavaju ulice glavnog grada Engleske koje postaju veselih boja i zanimljive prolaznicima.

Za poslednjih pet godina, Vilson je oslikao preko osam hiljada žvakaćih guma koje je zatekao zgažene na pločniku ili zalepljene za okolnu zgradu i svaku svoju kreaciju je fotografisao i napravio je čitavu arhivu male umetnosti na žvakama. Sa sobom uvek nosi čitav mali atelje koji mu je neophodan kako bi napravio svoja neobična remek-dela. Za neka oslikvanja mu je potrebno čak i po nekoliko stati do nekoliko dana, a stanovnici i turisti koji se zateknu u blizni Vilsona često ga mogu videti kako posvećen leži na sred pločnika i ulepšava ulice grada.

Svaka žvaka može da bude oslikana, pa tako do sada postoji žvaka sa grbom Arsenala, jedrenjak, avion, Ajfeolov toranj, prikaz sela i još svašta nešto. Potrebno je samo da Ben natrči na bačenu žvaku i da započne proces ulepšavanja.

Eto lepog primera kako da beskorisnu stvar kreativan čovek transformiše u pravu umetnost i ukras grada, pa makar to bila i oslikana i žvakana žvaka.

Ilustracija YouTube