Screen Shot 2018 01 24 at 22.15.49

Impozantna svemirska biblioteka u Kini

Sve zaljubljenike u knjige i pisane reči, koji mogu satima da šetaju među policama i otkrivaju neke nove pisce i nepročitane naslove, oduvaće izgled i prostor neverovatne biblioteke u Kini, koja je otvorila vrata za svoje posetioce krajem prošle godine.

Zaista je predivan osećaj lutati i istraživati naslove i upijati mirise tek odšampanih knjiga sa polica. Zamislite tek, kada pred sobom imate pet spratova za otkrivanje novih i nekih starih naslova i to na policama koje se prostiru od poda do plafona!

Kineski grad Tiandžin je dobio biblioteku, koja se prostire na čitavih 33.700 kvadratnih metara! Svaka polica je popunjena knjigama i smatra se da je biblioteka dom za oko 1,2 miliona knjiga. Biblioteka je svoja vrata za javnost otvorila početkom oktobra 2017. godine.

Sam enterijer biblioteke, podseća na veliku planinu po kojoj posetioci mogu da se kreću, sede, stoje. U samom centru biblioteke nalazi se velika, okruga prostorija, koje nazivaju „oko“ koja može da ugosti oko stotinak gostiju tokom različitih književnih događaja i prezentacija. U podzemnom nivou biblioteke se nalaze kancelarije zaposlenih, skladište knjiga i ogroman arhiv. Prvi i drugi sprat se sastoje od čitaonica, prostorije za dnevni boravak, dok se na trećem i četvrtom spratu nalaze prostorije za sastanke, kancelarije, sobe sa računarima.

Staklenu biblioteku, koja izgleda kao da je stigla direktno iz budućnosti, dizajnirala je holandska kompanija MVRDV, bila deo plana za jačanje i širenje kulture u gradu Tiandžin. Ova biblioteka predstavlja veoma moderan i futuristički obrazovan centar, koji je ujedno i spojnica starog grada, stambenih naselja, komercijalne oblasti i posmatrano sa razdaljine, podseća na džinovsko oko.