Mornar čuven po poljupcu

Pripremila Tijana Janković

Čuvena fotografija poljupca na Tajms Skveru iz 1945. dugo je u sebi nosila misteriju, i nikada nije prestala da inspiriše. Njen glavni akter, mornar čiji je poljubac sa medicinskom sestrom ušao u istoriju fotografije, gospodin Mek Dafin nedavno je preminuo u 86-oj godini života. Saznajte kako je nastao legendarni poljubac.

Osamnaestogodišnji mornar Glen Mek Dafin ni slutio nije da će steći svetsku slavu zahvaljujući američkom fotografu nemačkog porekla Alfredu Ejzenštedu.

Kada kažemo da je autor čuvene fotografije poljupca, nazvane u originalu “V-J Day” ili “The Kiss”, fotograf koji je zabeležio prve susrete Hitlera i Musolinija, i ovekovečio lepotu Sofije Loren i Merilin Monro, onda ne čudi što je nekadašnji mornar, a kasnije i poštar, postao planetarno poznat. Naravno, čuvenog poljupca ne bi bilo da u tome nije učestvovala i medicinska sestra. Njen identitet nije poznat, iako je izvesna Edit Šejn dugo tvrdila da je ona devojka sa slike. Editine reči nisu bile dovoljne, kao ni njena visina da podrže ovu tvrdnju.

U slučaju mornara, bilo je više sreće. Iako su se mnogi javljali predstavljajući se kao mladić sa slike, jedino je potvrđeno da je to zaista i bio Glen Mek Dafin. Njegov identitet je dokazan tek 2007. godine. Uprkos razotrkivanju mornara, medicinska sestra je ostala nepoznata javnosti. Ona i mornar Mek Dafin se nisu ni poznavali, niti su progovorili i reč, samo su se impulsivno poljubili.

Naime, mladi mornar Mek Dafin, ushićen zbog kapitulacije Japana, primetio je medicinsku sestru u gužvi na Tajms Skveru u Njujorku 1945. Prišao joj je i poljubio je. Taj spontani momenat zabeležio je Alfred Ejzenšted. Koliko je imao sreće, ovaj čuveni fotograf, govori i činjenica da je isti trenutak, samo iz nešto drugačijeg ugla, fotografisao i fotograf Viktor Jorgensen. Taj nešto malo drugačiji ugao bio je dovoljan da Alfredova fotografija bude bolja i da ostane zabeležena u istoriji fotografije.

Čuveni poljubac bio je inspiracija umetniku Stjuardu Džonsonu koji je po njemu napravio statuu velikih dimenzija, a koja je izložena u San Dijegu. S tim, što je statua rađena po manje poznatoj fotografiji pomenutog Viktora Jorgensena.

Sudbinski poljubac Glena Mek Dafina doneo mu je pravu slavu tek nakon 60 godina od njenog nastanka. Tada je Mek Dafin imao oko 80 godina, i mnoge dame su tada plaćale 10 dolara ne bi li se slikale sa njim i poljupcem u obraz. Glen Mek Dafin je preminuo početkom marta u 86 godini, kako je potvrdila njegova ćerka, a što su preneli svetski mediji.

foto: Viktor Jorgensen