Satanini rogovi - LookerWeekly.com

Kad se dignu „Satanini rogovi“

Podignuta dva prsta (kažiprst i mali) su pozdrav rokera i metalaca. Kako je nastao i šta znači pozdrav „Satanini rogovi“ malo ko zna. Tumačenja su različita.

Neki smatraju da su rok i metal-đavolja mantra, muzika „nečastivog“, te da je pozdrav „gospodaru pakla“ sasvim primeren. Neki smatraju da je on poruka svima koji ne slušaju „tvrđi zvuk“ da mogu da idu „dođavola“. Istina o nastanku ovog prepoznatljivog simbola savremene subkulture je, zapravo, sasvim drugačija!

Kako su „rogovi“ postali obeležje rok i metal muzike?

Sve je počelo sa prvacima rokenrola, davne 1969. godine, kada su The Beatles izdali album „Yellow Submarine“. Na omotu ploče nalazio se crtež na kom Lennon pokazuje „rokenrol“ znak iznad glave Paul McCartney-a.

Mnogi su pomislili da je reč o tajnoj poruci svim fanovima, koji su različito protumačeni. Neki su to shvatili kao poruku da je Paul mrtav pa da ga dvojnik samo vešto glumi. Drugi su ovaj znak protumačili kao pakt sa đavolom – duše članova benda u zamenu za slavu.

Međutim, Lennon je zapravo pokazao znak srca, „I Love You“-podignut palac, kažiprst i mali prst. Ipak, o ovom omotu i navodnim skrivenim porukama se i dan-danas pletu mitovi i legende.

Prvi muzičar koji je proslavio pozdrav „Satanine rogove“ bio je pevač metal grupe Black Sabbath, Ronnie James Dio. Prethodni pevač Ozzy Osbourne imao je običaj da publiku na koncertima pozdravlja znakom mira „V“.

Kada je Dio došao u bend, publiku je počeo da pozdravlja „rogovima“. Vrlo brzo je ovaj pozdrav postao prihvaćen među svim ljubiteljima hard rok muzike i metala. Mnogi su ga shvatali kao znak priklonjenja đavolu.

Ronnie James Dio je u mnogim intervjuima govorio o ovom popularnom fenomenu. On je ovaj znak poznavao od detinjstva. Baka Italijanka ga je naučila da „Satanini rogovi“ služe da se otera maler i prizove sreća. Čest je gest mnogih Italijana koji veruju u „zle oči“, vradžbine i uroke.

Kada je prvi put kročio na binu, Dio se setio svoje bake i poželeo da prizove dobru energiju koja bi mu pomogla da otera maler, a samim tim i veliku tremu. Dobra energija ga je pratila kroz čitavu karijeru te je ostao zapamćen kao veliki muzičar raskošnog glasa.

„Rogovi“ ipak nisu okultni znak tame, zla i apokalipse, osim u jednom slučaju – ako ih pokaže zagriženi turbofolker!