bernice bing fuzija zapadnjacke

Bernice Bing: Fuzija zapadnjačke apstrakcije i kineske tradicije

Bernice Bing bila je kinesko-američka umetnica, koja je popularnost stekla šezdesetih godina prošle decenije. Bavila se slikanjem, kombinujući apstraktni ekspresionizam i kinesku kaligrafiju.

Bernice Bing rođena je 1936. godine u Kineskoj četvrti grada San Franciska. Njen otac bio je imigrant iz Južne Kine, a njena majka bila je Amerikanka. Rano je ostala bez oba roditelja i većinu detinjstva, zajedno sa sestrama, provela je po hraniteljskim porodicama. Takođe je jedno vreme boravila u ,,Ming Quong’’domu za nezbrinutu decu. Povremeno je posećivala baku koja je hvalila i podržavala Bernicinu umetnost. Bernice se nije snalazila u školi, bila je nemirna, ali joj je crtanje pomoglo da se izbori sa okruženjem. Njena umetnost je još tada dobijala pozitivne ocene od lokalnih poznatih kritičara i umetnika.

Stipendiju na ,,California College of Arts and Crafts’’ dobila je odmah nakon završetka srednje škole. Poseban uticaj na nju u tom period ostavio je Saburo Hasegawa, japanski umetnik i tada predavač na ovom koledžu. On je upoznao sa zen budizmom, kineskom filozofijom i tradicionalnom kaligrafijom. Bernice se nakon semestra na ovom koledžu prebacila na ,,California School od Fine Arts’’. Tamo je studirala sa Eler Bischoffom i Frak Lobdellom, takođe poznatim umetnicima.

Bernice je bila gej i nikad se nije javno tako predstavila, iako se u njenom bliskom okruženju znalo za to. Kineski deo njene porodice to nikada nije prihvatio. Taj deo svoje privatnosti nije krila, ali o istom nije govorila.

Živela je fragmentovan život- imala je grupu gej prijatelja i grupu prijatelja iz umetničkih krugova i držala ih je razdvojenima.

Nakon završetka koledža, Bernice se aktivno uključuje u umetničku scenu San Franciska. S obzirom na to da nije puno zarađivala od svoje umetnosti, usput se bavila raznim poslovima da bi mogla da se izdržava. Jedno vreme radila je kao administrator u lokalnom kulturnom centru, što joj je oduzimalo dosta vremena od stvaranja svoje umetnosti. Sredinom osamdesetih godina odlazi u Kinu, gde je detaljno proučavala kaligrafiju i držala predavanja o apstraktnom ekspresionizmu. Nakon povratka iz Kine, preselila se u Anderson dolinu, u ruralni grad Fajlo. Tamo je živela do kraja svog života.

U periodu nakon povratka iz Kine, počela je da spaja apstraktni ekspresionizam koji je učila na fakultetu, sa kaligrafijom koju je proučavala u Kini.

Budući da je odgajana u belim porodicama srednjih staleža, na neki način bila je odsečena od svog azijskog kulturnog nasleđa. U svom razvijanju stila, tražila je sebe i pokušavala da shvati ko je; nešto od ovoga vidljivo je u njenim kasnijim radovima gde se pojavljuje kaligrafija. Bila je to fuzija istočne i zapadne umetnosti, koju je Bernice kreirala na apstraktne načine, razvijajući usput svoju paletu stila.

Bing je poznavala mnogo umetnika, sarađivala je sa brojnim umetničkim organizacijama i imala je ,,njuh’’ za tu vrstu posla – neku vrstu marketinga. Organizovala je brojne izložbe, sakupljala novac za njih, bila uključena u veliki broj kulturnih dešavanja i rad u lokalnoj zajednici. Po tome je tada bila najviše poznata. Bernice se veoma posvećivala zajednici i javnom radu. Bila je uključena u mnoge lokalne programe koji su pomagali mladima. S obzirom na porast lokalnih bandi i uključenost velikog broja mladih ljudi u iste, lokalne zajednice razvijale su razne javne umetničke projekte koje je često vodila Bernice.

Pomogla je mnogim mladim talentima i usmeravala ih na pravi put. Tako su mnogi odustali od vandalizma i nasilja i počeli da se bave umetnošću, pod Bernicinim mentorstvom. Bila je član ,,Asian American Women Artists Association’’ udruženja, što je pomoglo da se o njoj i njenoj umetnosti više zna.

Zbog njenog angažovanja u raznim oblastima društvenog i kulturnog rada, često su prolazili dugi vremenski periodi između njenih izložbi. Ipak, slikala je ceo život, bez pauza, do svog poslednjeg dana. Umrla je 1998. godine.

Foto: YouTube screenshot