Screen Shot 2014 07 01 at 14.36.13

Misterija Pikasove „Plave sobe“

„Plava soba“- čuvena slika Pabla Pikasa, nosi tajnu koja inspiriše mnoge ljubitelje misterije. Ispod površine boje ukazala se tajanstvena muška prikaza.

Eksperti za umetnost, naučnici i konzervatori pronašli su skriveno blago ispod slike „Plava soba“, za koju se smatra da je remek-delo „plave faze“ stvaralaštva Pabla Pikasa. Ispod površine slike, infracrvenim zracima otkriven je portret krupnog, zamišljenog, bradatog čoveka, čija glava je naslonjena na šaku okićenu sa tri prstena. Odeven je u elegantni kaput i belu košulju sa leptir mašnom. Kustosi pokušavaju da reše o kome se zapravo radi i da li je Pikaso želeo nešto da poruči ovim činom „dupliranja“ slike?!

Jedan od eksperata za konzervaciju umetničkih slika izjavio je da dupliranje slika ima jednostavno objašnjenja. „Plava faza“ nije samo slikarski pravac već i odraz načina života ovog slavnog slikara. Ona sa pravom nosi dah melanholije jer je stvarana u hladnim sobama Pariza u bedi i očaju. Tuga i siromaštvo su vrlo često proganjali mlade, još nepriznate umetnike toga doba. Kako bi uštedeo na materijalu za slikanje, Pikaso je, baš poput mnogih njgovih bednih kolega, koristio kartone, a često je i prepravljao već gotove slike i ispočetka crtao nove.

„Plava soba“ je najverovatnije naslikana na jednom od već oslikanih platna. Pikaso nikada nije dozvolio da ga nedostatak platna sputa u kreativnom radu te je svoje ideje beležio gde god bi stigao.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

Kustosi veruju da je lik sa slike Pikasov poznanik i domaćin njegove prve izložbe, Ambroz Vilard iz 1901.godine, ali ne postoji ni jedan dokument niti bilo kakav pisani trag koji bi to i dokazao.

Ovo nije prvi slučaj prekrivenih Pikasovih slika. Ispod „Žene koja pegla“ koja je takođe iz melanholičnog- plavog perioda, pronađen je portret još jednog brkatog čoveka.

Senzacionalna vest o misteriji „Plave sobe“ pojačala je globalno interesovanje za Pikasovo slikarstvo i njegov život, te predstavlja odličnu promocija kulture i umetnosti.