slika u Becu

Slika veličine 4.000 kvadratnih metara delo Mihaela Milunovića

Ako​ vam je ovog leta jedna od destinacija Beč​, prođite​ obavezno ​pored Ringturma, jer je do septembra ”obučen” u delo našeg umetnika Mihaela Milunovića. Slika ”Vizija”, odabrana je da krasi ove godine najvišu zgradu u istorijskom delu Beča​, ​poznatiju kao Ringturm.

Naime, po deseti put, zgrada Vienna Insurance grupacije (VIG) Ringturm u Beču, „oblači​” ​se​ ​ u umetničko delo. Ovog leta, delo srpskog umetnika Mihaela Milunovića – „Vizija“, postavi​lja  planinski masiv u centar austrijske prestonice. Umetničko delo, veličine 4.000 kvadratnih metara, predstavlja kulturni dijalog između Austrije i Srbije. Time se istovremeno naglašava značaj naše države za VIG, koji u Srbiji posluje preko kompanije Wiener Städtische osiguranje. Sa svojih 73 metra visine i 23 sprata, Ringturm je najviša zgrada u istorijskom i turističkom centru Beča.

Poslovna zgrada VIG Plaza na Novom Beogradu, u kojoj se nalazi centrala kompanije Wiener Städtische Osiguranje, u periodu od 12. do 18. juna​takođe je bila ulepšana  delom „Vizija​”, ​​ a ​“prekrivanje“ VIG Plaze umetničkim delom početak je dugogodišnjeg društveno odgovornog projekta „Wiener Art“.​ ​Delo „Vizija“ deo je bogate umetničke kolekcije ove kompanije.

„Na mojoj slici “Vizija” radi se o individui i njenom odnosu prema grupi, koji pokreće njena težnja ka transcedenciji. Crveni voz koji se penje na plavu planinu je alegorija na doslednost i izdržljivost, a to su osobine koje su od velike pomoći prilikom uspinjanja na strmu planinu. Uspinjača je, takoreći, sredstvo koje nam pomaže u samospoznaji. Antena na vrhu planine meni je važna – ona simbolizuje spremnost da se pozitivna energija podeli sa drugima“, kaže Mihael Milunović.