Screen Shot 2017 01 24 at 23.59.25
foto:YouTube screenshot

Hari Poter čitaoce čini boljim osobama?

Neverovatna je činjenica da su pojedine knjige, koje smo čitali dok smo bili mlađi, ostavile veoma snažan utisak na nas. Posebni naslovi i dela nas inspirišu na divne i uzbudljive stvari a najpoznatiji čarobnjak na svetu Hari Poter, definitivno je bacio magiju na svoje čitaoce da budu bolje osobe.

Prema nedavnim naučnim istraživanjima, koja su sprovedena u Velikoj Britaniji, knjige o magičnom svetu Hari Potera, utiču na svoje čitaoce da budu bolje osobe.

Knjige o Hariju Poteru, namenjene su za sve uzraste, ali najvatreniju publiku čine definitivno mlađe generacije. Tako je ustanovljeno da deca, koja uživaju u avanturama poznatog čarobnjaka su otvorenije prema svojim vršnjacima i imaju manje predrasuda prema manjinskim grupama.

Čarobnjak inspiriše mlađe generacije na plemenita i nesebična dela prema drugima, jača prijateljstva i čini da svi budu jednako i ravnopravno tretirani. Klasična priča o borbi između dobra i zla, gde na kraju dobro pobeđuju uz pomoć odanih prijateljstava, ljubavi i nesebičnosti, utiču na čitaoce i podstiču da razgovaraju o složenijim temama, koje se nalaze unutar knjige.

Njegova dobrota i ljubaznost opisane u knjigama, čini Hari Potera herojem pa tako i one starije pojedince podstiče da budu bolje osobe.

Da li se vi slažete sa istraživanjima?