IMG 3183

Upoznajte “Morski svet” u srcu austrijske prestonice

Turisti koji su motivisani kulturno-istorijskim znamenitostima, umetnošću i zabavom opsedaju austrijsku prestonicu tokom čitave godine. Mnogo je načina za istraživanje ovog, za mnoge, savršenog grada. Mi vam ovoga puta predlažemo da se upoznate sa veličanstvenim “Morskim svetom” ili Kućom mora, koja gotovo svakome ostaje u baš lepom sećanju.

U slučaju da ste planirali da posetite Beč tokom predstojećih meseci, neka vam se “Morski svet” obavezno nađe na listi atrakcija koje planirate da obiđete.

“Kuća mora” je javni akvarijum-terarijum smešten u samom centru Beča. Do ove zanimljive zgrade, može se stići iz nekoliko pravaca. Najsigurniji put i orijentir može da bude ulica Mariahilfer Strase. Poput Crvenkape, iz ove prometne ulice se skreće u sporedu ulicu kojom se spušta do Fritz-Grunbaum Platz 1. Jedan blok južno od Mariahilfer Strase i na pravom ste mestu.  Ne brinite, neće vas dočekati vuk. Tu će vas u parku Esterhazy čekati “Kuća mora”, smeštena u visokim kulama koje su izgrađena tokom Drugog svetskog rata. Ove kule su jedno vreme bile hotel a zatim su služile i kao Vatrogasni dom.

U ovim kulama posetioce očekuje oko 10 000 životinja izložene na oko četiri hiljade kvadratnih metara.

U savršeno uređenim terarijuma će vas očekivati krokodili, zmije otrovnice, škorpije, paukovi i gušteri. Nema dileme, svi oni oduševljavaju okolinu svojim izgledom i ponašanjem.

Glavna atrakcija su ipak akvarijumi sa morskim svetom, koji obiluju velikim brojem vodenih stanovnika. Morske kornjače, korali predivnih duginih boja, meduze, jegulje, različite vrste riba i ajkule, koje su uvek na oprezu, ubedljivo privlače najviše pogleda na svoj odeljak.

Posebnu senzaciju predstavlja i uređeni deo koji imitira tropsku šumu. U njemu žive ptice koje slobodno lete iznad glava posetilaca kao i minijaturni majmuni koji se neće ustručavati da gostima maznu grickalice iz ruku.

“Kuća mora” svojim gostima nudi jedan sasvim drugačiji pogled na morski svet. Posetioci imaju osećaj kao da su spustili u najdublji deo okeana i stopili se sa vodenom sredinom koju naseljavaju krabe, morski konjici, školjke, morske zvezde, biljke, stene.

U samom prizemlju je smeštena prodavnica sa suvenirima koja nudi sve i svašta a u slučaju da gosti požele da se osveže u pauzi između reptila i džinovskih kornjača na vrhu kula, na raspolaganju je kafe sa ljubaznim osobljem. Na vrhu kula je otvorena terasa sa koje posetioce mogu da uživaju u pogledu na okupanu suncem, austrijsku prestonicu.

“Kuća mora” je za posetioce otvorena tokom čitave godine, a cena karte za odrasle se kreće 14,90 evra i vredi svakog centa.

Mi smo istinski uživali u obilasku ovog tajanstvenog sveta, a posebno su nam bili simpatični majmunčići presretači i džinovkse kornjače koje uživaju na suncu i koje baš  briga što Mađarska nema more.

Predivno. Uverite se i sami.

foto: Dragana Beleuca