moskhr foto ognjen rankovic

22 nova murala u Beogradu posle Festivala “Rekonstrukcija”

Drugi Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“ predstavio je stvaralaštvo gotovo 40 umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, sa osnovnom idejom da vrati umetnost u svakodnevni život ljudi. Pored brojnih privremenih umetničkih postavki, učesnici festivala iza sebe su ostavili 7 murala na fasadama Dorćola, kao i 15 radova na zidu u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“.

Wuper foto Janko Pocuca
Wuper_foto Janko Pocuca

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, broj 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto „Yugo“ na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković –Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68, dok žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34posle „Rekonstrukcije“ ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio „Kriška“, Super Timorai jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste/tkinje – Bogdana Đokića – Brve.

Sebas VelascoES foto Janko Pocuca
Sebas Velasco(ES)_foto Janko Pocuca

 

U okviru festivala obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ „Kralj Petar I“. Tim povodom, na istom mestu nastalo je 15 novih radovana kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero(Srbija), Petar Popović – Piros(Srbija), Akira(Srbija), Weedzor(Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule(Srbija), Branko Tešević – Rage(Srbija), Star (Srbija), Sensi(Srbija), Japon(Španija), Skirl(Austrija), Das Drogen(Srbija), Nikola Mihajlović(Srbija) i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste/kinje –Jobah.

Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke „Udomi umetnost“realizovane u saradnji sa platformom „F12“ iz Karlovca, i ponesu ih kući.

krishke foto ognjen rankovic
krishke_foto ognjen rankovic

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ čiji su autori: Marija Konjikušić („Preoblikovani prostor/šetnja kroz predgrađe“), Ognjen Ranković („Brutal beton“) i Bojan Lacman („Disorder“), kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika,Nikole Radosavljevića.

Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci/teljke učili kako se prave skice za murale.

Na festivalu je bio zastupljen i tribinski program, koji će se nastaviti i u ostatku godine u okviru platforme „Rekonstrukcija“, a koji se bavio emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika/ca.

Realizaciju festivala pomogao je „CCFD – terre solidaire“. Učešće španskih umetnika u programu omogućio je Acción Cultural Española, AC/E, kao deo programa za internacionalizaciju španske kulture  (PICE) – podrška za mobilnost, uz pomoć Instituta „Cervantes de Belgrado“.

HGP-u iz Novog Sada donirao je fasadne boje, dok je „Montana Colors“ dala donaciju u sprejevima. Festival su podržali i radionica „Proto“ i štamparija „Vizartis“. Organizatori se zahvaljuju na pomoći i „Savamala Bed&Breakfast“, kao i „Agi Pasti“.