Terazije
Reditelj Nebojša Bradić, Terazije; foto: TIjana Janković-Jevrić

Art mjuzikl, prema Almodovarovom filmu, u Pozorištu na Terazijama

Licencni mjuzikl „Žene na ivici nervnog sloma“, prema istoimenoj crnoj komediji španskog reditelja Pedra Almodovara, premijerno će biti izveden 20. i 21. oktobra u 19:30 časova u Pozorištu na Terazijama. Reditelj predstave je Nebojša Bradić, koji kaže da je ovaj atipični mjuzikl posveta ženi.

„Žene na ivici nervnog sloma“ je druga premijera u Pozorištu na Terazijama, koje je u obavezi da jednom godišnje izvede licencnu predstavu, rekao je upravnik pozorišta Rade Marjanović, na konferenciji za novinare u uvodnoj reči, dodajući: „Nadamo se da će ovaj projekat doneti mnogo radosti nama i našoj publici.“

Zene na ivic male 13
Upravnik Pozorišta na Terazijama Rade Marjanović

Da je rad na ovoj predstavi bio dinamičan, uzburkan i zanimljiv proces, ističe reditelj Nebojša Bradić: 

„Proces je  zanimljiv je, pre svega, zbog samog izbora naslova, i žanra u kojem se mi krećemo. U pitanju je atipičan mjuzikl, kojeg su pojedinci nazvali i art mjuziklom.  

To je jedan almodovarovski miks, između nečega što je zabavno i duhovito, a opet i tužno – jedna patnja. Imamo brzo smenjivanje emocija, koje na neki način reflektuju unutrašnji svet usamljenih, zaljubljenih i ostavljenih žena. To traži od glumaca brzu, promišljenu integrativnu interpretaciju. Zadatak nije ni malo jednostavno, jer je sve podvučeno vrlo zahtevnom muzikom.“

Zene na ivic male 14
Reditelj Nebojša Bradić

Stalni saradnik pozorišta, Ivan Ilić, koji je u ovoj kući učestvovao na osam projekata, tokom 20 godina, kaže:

„Ovaj put nisam ni u ulozi aranžera, ni u ulozi dirigenta. Ovde dirigenta nema. Orkestar je na sceni i sarađuje s scenom, pevačima i izvođačima.  

Aranžmani su stigli kao gotovi proizvodi, a mi smo lepo upevali te songove. Svi su učestvovali da prepevi budu autentični, i u vezi s likovima. Glumci su svi na tome duboko radili. 

U ovoj predstavi nema nepevačkih uloga, osim jednog baletskog para. Svi su angažovani kao pevači. 

Ovo je izuzetno dobar i emotivan mjuzikl, koji govori o unutrašnjim svetovima svih protagonista.“ 

Zene na ivic male 15
Ivan Ilić

U predstavi igraju: Ivana Popović/ Jelena Stupljanin, Hadži Nenad Maričić, Ivana Knežević/Nataša Marković, Slaven Došlo/ Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević /Teodora Tomašev, Jelena Jovičić / Olivera Bacić DragičevićTanja Živković/ Marta Bogosavljević, Žarko Stepanov/ Nikola Bulatović, Valentina Pavličić, Milena MoravčevićMaja Noveljić,  Aleksandar DunićMilan TubićAna RadivojevićPetar ĐurđevićMilica PavlovićBarbara Milovanov, Stefan ĆaldovićLidija Novaković, Branko Mitrović, Milica Todorović, Danilo Fatić…

Zene na ivic male 8
Glumac Slaven Došlo
Zene na ivic male 2
Glumac Arsenije Tubić
Zene na ivic male 1
Glumica Nataša Marković
Zene na ivic male 10
Ivana Popović
Zene na ivic male 6
Glumac Nikola Bulatović

Koreografu Igoru Barberiću je ovo, nakon Brilijantina i Producenata,  treće angažovanje u Pozorištu na Terazijama:

„Mjuzikl zaista ima toliko podžanrova i vrsti, ali na žalost mi u Evropi ne dobijamo često te zanimljivije mjuzikle, ali ovo je jedan takav mjuzikl. On je komotniji, i svaki song dobro prati radnju. Moj posao koreografa i mizansceniste je da sve to spojim, i da sve to zajedno priča priču.“

Mjuziklom „Žene na ivici nervnog sloma“, koji premijerno izveden na Brodveju 2010. godine, Pozorište na Terazijama čini jedan mali iskorak, koji je prema rečima reditelja Bradića, važan zbog repertoara, osveženja i prepoznatljivosti pozorišta i ansambla u budućnosti.

Zene na ivic male 12
Koreograf Igor Barberić

„Ovaj mjuzikl je na neki način posveta ženi, koja, uprkos tome što svet nije naklonjen ženama, uspeva da preživi, opstane, da traje i da bude svoja,“ zaključio je reditelj Bradić.

I dirljiva i urnebesna, ovo je priča o ženama i muškarcima. U centru je Pepa, čiji prijatelji i ljubavnici oslikavaju duh Madrida osamdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa Pepom, tu je i njen nestali ljubavnik Ivan; Lusija, njegova bivša žena sumnjivog razuma; njihov sin Karlos; Kandela, Pepina prijateljica i njen dečko terorista; advokat sa ovlašćenjem i taksista koji deli maramice, čokolade i savete u jednakim razmerama. Radnja obiluje haotičnim odnosima uravnoteženim empatijom i srcem koji su zaštitni znakovi Almodovarovog dela.