IFilm NDIGO KRISTAL

POČINJE ŠESTI RAVNO SELO FILM FESTIVAL

Međunarodni debitantski festival prvog ili drugog filma „Ravno selo” biće održan od 22. do 25.juna, a svečano otvaranje 22.06. počeće u 20 časova koncertom filmske muzike, a potom projekcijom filma INDIGO KRISTAL Luke Mihailović.

Na svečanom otvaranju publika će moći da uživa u popularnim melodijama domaćih i inostranih filmskih hitova koje će izvoditi glumci i pevači Miona Marković, Sanja Kerkez, Milica Burazer, Vanja Milačić, Nikola Šurbanović i Luka Maraš. Svetski hitovi biće izvedeni uz pratnju Zrenjaninskih Filharmoničara, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića

Tokom četiri dana trajana Ravno Selo Film Festivala biće prikazaće više od 40 filmova u četiri programske celine: 10 filmova u glavnom programu, 9 u dokumentarnom, 11 filmova u studentskom programu i 10 u srednjoškolskom programu.

Lice u fokusu Ravno Selo Film Festivala je glumica Miona Marković koja nas sve podeseća da su festivali oduvek bili mesto susreta, ali i učenja. „Na festivalima sam gledala najdivnije filmove koje nikad ne bih videla u bioskopima, a koji su mi vremenom izgradili „ukus”, koji je izuzetno bitan kako za publiku, tako i za glumce i autore.“

Tradicionalno prvog dan Festivala obeležiće i okretanje vola na ražnju – svojevrsna gastronomska atrakcija ovog kraja.

Drugi dan Festivala obeležiće i panel „FESTIVALI U SRBIJI I REGIONU“ u kome će učestvovati direktori regionalnih festivala na temu „Filmski festivali – Platforma za susrete filmskih stvaralaca i publike“.

U drugom danu Festivala za sve mlade kreativce koji žele da se usavršavaju biće održana Radionica Animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, čiji je prvi zajednički film RABITLEND (2013) prikazan na preko sto festivala širom sveta, nagrađen brojnim nagradama među kojima se ističe Kristalni medved na Berlinalu.  

Festival će biti obogaćen i brojnim pratećim programima u kojima će učestvovati vrtić „DUGA” i KUD „ŠOVE” iz Ravnog Sela, zatim KUD „BEĆARAC” iz Novog Bečeja, KUD „LOGOVAC” iz Despotova, HOR Kulturnog centra Vrbasa „BAČKI PEVAČI”, Folklorni ansambl Kulturnog centra Vrbas. Tradicionalno će se održati i propratni program „Filmić” – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi profesor Slobodan Popov i filmska radionica koju vodi glumica Lora Đurović.

Poslednjeg dana Festivala biće održana i Likovna kolonija u kojoj će učestvovati brojni poznati slikari, koji će svoja dela nakon završetka festivala ostaviti na poklon novom Domu kulture.

ŽIRI

Festival ove godine otvara film INDIGO KRISTAL Luke Mihailovića, a publika će u toku glavnog programa imati priliku da vidi tri premijere: britanski  film SVE DOK ME SE SEĆAŠ u režiji Celyn Jones i domaće filmove  MANJA Nikole Končarevića i KOMA Petra Jakonića.

Stručni žiri ove godine sačinjavaju: glumica MIlica Tomašević, dramaturg Kosta Peševski (predsednik) i reditelj Sali Saliji. Žiri publike sačinjavaju: organizatorka kulturnih dešavanja Maja Maraš, sekretar mesne zajednice Ravno Selo Vuk Jevtović i predsednica Skupštine opštine Vrbas Sanja Žigić (predsednica). Filmski kritičar Dejan Dabić je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa „Kratkih 100 minuta”. Docent Fakulteta dramskih umetnosti Beograd Ognjen Rakčević je predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

NAGRADE

Žiri i ove godine dodeljuje ukupno pet nagrada u pet kategorija, pa će najkreativniji moći da osvoje:

 1. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta (uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR)
 2. Zlatni klip za najbolji  debitantski film  (uz novčanu nagradu u iznosu od  1.000 EUR)
 3. Zlatni klip za najbolji film po izboru publike (i nagrada u iznosu od 500 EUR)
 4. Zlatni klip za najbolji dokumentarni film ( uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR)
 5. Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film (uz novčanu nagradu u iznosu od 500EUR)

Ostale nagrade:

 • I ove godine kompanija GORKI LIST dodeljuje nagradu za najboljeg mladog glumca (u novčanom iznosu od 1.000 EUR)
 • Biće dodeljeno i specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu

PROGRAMSKE CELINE ŠESTOG RAVNO SELO FILM FESTIVALA

Izbor Dragana Jeličićaselektora glavnog programa:

 1. INDIGO KRISTAL, režija Luka Mihailović (Srbija)
 2. SVE DOK ME SE SEĆAŠ, režija Celyn Jones (Velika Britanija) – premijera
 3. MANJA, režija Nikola Končarević (Srbija) – premijera
 4. KOMA, režija Petar Jakonić (Srbija) – premijera
 5. POSLE SUNCA, režija: Charlote Wells (SAD)
 6. TIHA DEVOJČICA, režija: Colm Bairead (Irska) 
 7. PUNIM PLUĆIMA, režija: Radislav Jovanović Gonzo (Hrvatska)
 8. OVUDA ĆE PROĆI PUT, režija: Nina Ognjanović (Srbija)
 9. PLAVI KAFTAN, režija: Maryam Touzani (Francuska, Maroko, Danska, Belgija)
 10. TRAG DIVLJAČI, režija: Nenad Pavlović (Srbija)

Izbor Igora Toholja, selektora dokumetarnog programa „Kratkih 100 minuta”:  

 1. WILL YOU LOOK AT ME, režija: Shuli Huang (SAD)
 2. JUČE NIJE ONO ŠTO NIKADA NIJE BILO, režija; Nikola Nikolić, Nikola Topalović (Srbija)
 3. WHEN WILL THE WINTER OF 2022 END?, režija: Hana Trofimova (Ukrajina)
 4. SPOMENIK, režija: Milena Petrović (Srbija)
 5. 8.MART: SEĆANJA, režija: Firat Jučel (Turska)
 6. MOJ CRVENI FILM, režija: Nenad Pržulj (Srbija)
 7. ŽIVOT DASKE, režija: Leona Larikij (Srbija) 
 8. SADIO, režija: Simon Johansen, Steffen Stubager (Danska, Senegal)
 9. SVAČIJA UNUKA, režija: Svetlana Ćopić (Srbija)

U okviru studentskog programa i ove godine Akademija Umetnosti iz Novog Sada, biće domaćin svojim kolegama sa Akademije u Banja Luci, pa će publika imati priliku da vidi i najnovije selekcije studentskih fikmova ove dve akademije. U okviru srednjoškolskog programa biće prikazano 10 filmova. Podsećamo Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Vrbas i producentska kuće Zilion film.  Više o festivalu možete pronaći na https://ravnoseloff.com/