Biciklisti
Biciklisti Balaton

Balaton, biciklistički raj

Bilo da volite jedrenje, biciklizam, plivanje, obilaske prirodnih lepota  ili kulturno-istorijskih spomenika ili jednostavno uživanje na plaži, Balaton će ne samo ispuniti, nego i nadmašiti vaša očekivanja. 

Balaton, najveće jezero Centralne Evrope, najbolje ćete upoznati kroz biciklističku turu za celu porodicu. Zahvaljujući projektu BalatonBike365,zaokružen je biciklistički raj oko jezera, koji obuhvata 1000 km obeleženih staza, 70 tematskih tura i 30 odmorišta. Sajt sa planerima ruta, kao i mobilna aplikacija sa navigacionim sistemom će vam pomoći da organizujete putanje i prilagodite ih svojim interesovanjima. A ukoliko želite da i samo putovanje do odredišta začinite avanturom, oprobajte BuBa, odnosno Budimpešta-Balaton biciklističku stazu koja će vam omogućiti savršenu dvodnevnu vožnju od Budimpešte do Balatona.  Skoro 110 kilometara duga staza uključuje posetu raznim vinskim regionima, Sekešfehervaru (Stonom Beogradu)  i jezeru Velence. Novopostavljeni putokazi će vam pomoći da se snađete, a informativne table će vas upoznati sa svakim delom koji posetite.

Iako Balaton tokom cele godine nudi obilje nezaboravnih i raznolikoh sadržaja, tokom leta „mađarsko more“ diše punim plućima, a voda u jezeru površine oko 600 km2 idealne je temperature za kupanje.  Tada se održava i praznik jedriličarstva – Jedriličarska regata Plava traka, najveća evropska jedriličarska regata oko jezera. Tom prilikom više stotina jedrilica jedri po celom krugu na trasi Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred. Zadatak je preći 160 km vazdušne linije za 48 sati, što na test stavlja znanje, izdržljivost i snagu volje učesnika. A kada se umorite, uživajte u jedinstvenoj gastronomiji i specifičnim vinima Balatona, kao i sjajnim vinskim festivalima. 

Niste se dovoljno isplivali? Ne brinite na samo nekoliko kilometara od zapadne obale Balatona nalazi se Heviz, najveće biološki aktivno prirodno termalno jezero na svetu. Voda je prijatne temperature tokom cele godine – leti doseže 36-38°C, dok se zimi ne spušta ispod 23°C, pa je kupanje među belim i ljubičastim lokvanjima moguće tokom cele godine. Jezero površine 4,4 ha i dubine 38 m, potpuno se obnovi svaka tri dana, zahvaljujući bogatom prilivu vode. 

Ukoliko ste ljubitelj prirode, zaputite se do Kiš-Balatona ili Malog Balatona, jedinstvenog močvarnog eko-sistema pod zaštitom države. Na površini od 150 km2 možete videti mnoge zaštićene vrste ptica, među kojima je najpoznatija velika bela čaplja, pa vam preporučujemo da se dobro sakrijete u rastinju, uzmete dvogled i uživate u retkim prizorima.  Ovde još možete posetiti ostrvo Kanjavar (Kányavárski otok), rezervat bivola u Kapolnapusti (v Kápolnapuszti) i lokalni etnografski muzej u Versu (v Vörsu)

A ako želite jedinstvenu avanturu za celu porodicu, zaputite se do obližnjeg gradića Tapolca, poznatog po čudesnim pećinama i odličnim vinarijama i zaplovite čamcem po pećinskom jezeru.

Kada ste aktivirali telo, vreme je da nahranite i svoju dušu. Posetite znamenitu opatiju benediktinskog reda staru gotovo 1000 godina na poluostrvu  Tihanj, prošetajte čuvenim šetalištem Balatonfireda na kome je tradiciju sadnje drveća započeo Rabindrant Tagore, istražite dvorac Feštetić i njegov park koji predstavlja najznačajnije ostvarenje pejzažne arhitekture u Centralnoj Evropi ili obiđite dvorac Šimeg – najočuvaniji dvorac u Mađarskoj u kome će vam dvorske igre i konjičke predstave dočarati  život u zamku s kraja 13. veka.