Ohridsko leto, Marija Jelic, foto Ohridsko leto
Ohridsko leto, Marija Jelic, foto: Ohridsko leto

Britnove Iluminacije: Premijerno u Srbiji veče Britna uz kamerni orkestar Srpskog narodnog pozorišta  

„Britnove Iluminacije“ 3. decembra u Beogradu

Prvi put u Srbiji publika će imati mogućnost da čuje ciklus pesama Bendžamina Britna „Les illuminations“ – Britnove Iluminacije uz kamerni orkestar Srpskog narodnog pozorišta i soprana Mariju Jelić, 03. decembra od 20.00 u Sali Beogradske filharmonije. Na programu će se naći i Britnova „Jednostavna simfonija“ (Simple Symphony, op. 4) i upotpuniti ovo muzičko veče. Ovaj koncert je izveden na Ohridskom festivalu ove godine sa velikim uspehom i ostavlja  snažan utisak na publiku.

Dirigent koncerta biće maestro Marčelo Motadeli iz Italije koji u svojoj bogatoj biografiji ima zapažene nastupe i u operi u Tel Avivu, Rimskoj operi, operama širom Italije, Hrvatske, Rumunije, a po prvi put će dirigovati  u Srbiji.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Beogradske filharmonije. Koncert organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Program se održava u okviru programske celine Atrium Sessions.

Edvard Bendžamin Britn (Benjamin Britten; 1913-1976) je engleski kompozitor, dirigent i pijanista, osnivač i umetnički direktor English Opera Group, 1945 i Aldebourgh Festival, od 1948. Bio je centralna figura britanske klasične muzike 20. veka, sa nizom radova, uključujući operu, vokalnu muziku, orkestarske i kamerne komade.

Takođe je od 1965. godine bio inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Napisao je 15 opera i bio je jedan  od vodećih kompozitora 20. veka u ovom žanru. Osim velikih opera za Englesku nacionalnu operu i Kovent Garden, pisao je “kamerne opere” pogodne za izvođenje na manjim lokacijama. Drugi Britnovi radovi kreću se od orkestarskih dela, preko horskih kompozicija, do solo pesama, kamerne, instrumentalne, kao i filmske muzike. Bavio se pisanjem muzike za decu i amaterske izvođače, uključujući opere za decu.

Marija Jelić, sopran, rođena je 1993. godine u Beogradu. Godine 2017. položila je audiciju u Narodnom pozorištu u Beogradu za operski studio gde je počela da peva male, srednje i glavne uloge u operskim produkcijama.

U Narodnom pozorištu u Beogradu otpevala je uloge Mikaele (Karmen) i Stanke (Na uranku), a u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupila je u ulogama Mimi (Boemi), Aide (Aida) i Toske (Toska).

Pevala je na mnogobrojnim koncertima u Kini sa Simfonijskim državnim orkestrom Sankt Petersburga, Rusiji, Azerbejdžanu, Argentini, Italiji, Letoniji, Estoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Na Ljubljanskom festivalu učestvovala je 2021. godine u koncertnom izvođenju opere Karmen sa Elinom Garančom i Džonatanom Tetelmanom pod upravom dirigenta Karl Marka Čišona, na Gala koncertu povodom otvaranja 60-og Ohridskog leta, u Beogradu sa Plasidom Domingom i orkestrom RTS-a 2021, u Hrvatskoj sa Hozeom Kurom i na festivalu u Plovdivu u Betovenovoj Devetoj simfoniji. Takođe, pevala je sa Jerusalimskim simfonijskim orkestrom i maestrom Sebastijanom Rulanom, a nastupala je kao Mimi u operi Boemi na Jerusalimskom operskom festivalu.

Istu ulogu je tumačila i u Estoniji na operskom festivalu Narva. U Letoniji je pevala sa orkestrom Opere iz Rige na operskom festivalu Sigulda i Simfonijskim orkestrom Liepaja u Liepaji. Godine 2021. Marija je imala solistički koncert u Karnegi holu sa pijanistom Entonijem Manolijem, a 2022. je nastupila na Ohridskom letu sa Britnovim ciklusom pesama Iluminacije.