c033b114 1f2c 5606 1cf2 bb7b8fce928f
c033b114 1f2c 5606 1cf2 bb7b8fce928f

„BRAMS & ČAJKOVSKI“

Posetioce Ustanove kulture Gvarnerijus očekuje događaj “Brams & Čajkovski” u sredu, 12. juna od 20 časova, koncert talentovanih mladih umetnika, violinistkinja Jelene Popov i Katarine Josifoske i pijaniste Vuka Božilovića. Publika će imati priliku da uživa atraktivnom programu – koncertima za violinu i klavir Bramsa i Čajkovskog, a ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije mejlom info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368.

Jelena Popov je počela da svira violinu sa devet godina. Završila je nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“ u Zrenjaninu u klasi prof. Vilme Dutine. Tokom svog školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima od kojih se izdvajaju „Zlatne stepenice” u Valjevu (posebno se izdvaja 1. nagrada, pobednik kategorije 2022. godine), „Stringfest“ u Sremskoj Mitrovici (1. nagrada, 2023. godine).

Svirala je u Dečjoj filharmoniji, Filharmoniji mladih, na 15. Međunarodnim susretima mladih u Jihlavi u Češkoj, međunarodnom projektu „Sounds of Change“, festivalu „Strings” u Leskovcu. Stalni je član Zrenjaninske filharmonije, Zrenjaninskog kamernog orkestra i Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Učestvovala je na Međunarodnom violinskom institutu Stefana Milenkovića kao jedan od stipendista 2023. godine. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Gorana Kentere, Evgenije Kravceve, Artjoma Šiškova, Arkadija Vinokurova, Sretena Krstića, Stefana Milenkovića i Valerija Sokolova. Na četvrtoj godini studija kao i na master studijama je dobitnica Dositeje, stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije. Studentkinja je master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Aleksića.

Katarina Josifoska rođena je 2000. godine u porodici muzičara. Violinu je počela da svira sa 4 godine u klasi prof. Zima Čabe u muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu, zatim u klasi prof. Mirjane Bogdanović, a srednju muzičku školu je završila u klasi prof. Ivane Makević Mađarić. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2023. godine, a trenutno je studentkinja master akademskih studija u klasi prof.

Nikole Aleksića. Kao učenica i kao studentkinja je osvojila veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao solistkinja i članica kamernih sastava. Osnovnu školu, kao i nižu i srednju muzičku školu je završila sa prosekom 5,00 u svim razredima, dobitnica je Vukove diplome.

Akademiju umetnosti je diplomirala sa prosekom 9,90. Bila je višegodišnji član međunarodnih simfonijskih orkestara “Triorca” i “Esyo” kao i kamernog orkestra “Art Link mladi virtuozi” sa kojim je nastupala kao solista, a kao redovna članica orkestra i sa mnogim poznatim umetnicima. Trenutno je članica Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zrenjaninskog kamernog orkestra i Zrenjaninske filharmonije, a povremeno učestvuje u radu orkestra opere SNP-a i orkestra Camerate Novi Sad.

Pijanista Vuk Božilović, (Beograd, 1993.) jedan je od najtalentovanijih muzičara svoje generacije. Sa tri godine je počeo da se bavi muzikom u muzičkom zabavištu u muzičkoj školi ’’Davorin Jenko’’ u Beogradu.

Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi ’’Petar Konjović’’, u klasi profesorke Milene Matijević, a 2012. godine je diplomirao kao učenik srednje muzičke škole ’’Kosta Manojlović’’ u Zemunu, u klasi profesorke Irene Oparov Dobrile.

Osnovne i master akademske studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi pijanistkinje i profesorke Lidije Stanković, a 2020. godine je diplomirao i na Master studijama na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Kini u klasi renomiranog ruskog profesora i pijaniste Pavela Raykerusa. Vuk je kroz majstorske kurseve sarađivao sa renomiranim profesorima i pijanistima kao što su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir, Stiven Kovačevič, Ijan Džons i dr.

Laureat je takmičenja ’’Josip Slavenski’’ u Beogradu, 2010. godine kao i takmičenja ’’Mihailo Vukdragović’’ u Šapcu, 2011. godine.

Iste godine osvojio je i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Laureat je takmičenja ’’Davorin Jenko’’ u Beogradu, 2012. godine, kao i Međunarodnog takmičenja u Nišu. U okviru revije Šopenove muzike osvojio je 2. mesto i često nastupa na koncertima posvećenim ovom velikom kompozitoru. Učesnik je Boljšoj festivala ruske klasične muzike kao i festivala “Bemus”, jednom od najvećih festivala u Srbiji. Na takmičenju “The first LSH Asia Piano Competition” u oktobru 2018. godine u Kini, osvojio je prvo mesto među 500 izvođača iz celog sveta.

U aprilu 2014. godine, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Vuk je, pod dirigentskom palicom renomiranog dirigenta Bojana Suđića i u pratnji simfonijskog orkestra FMU, izveo Šopenov prvi klavirski koncert u e-molu. Nastupao je u svim poznatim koncertnim salama u Srbiji. Član nekoliko kamernih ansambala, a često nastupa zajedno sa pijanistom Dušanom Grozdanovićem u klavirskom duu (VooDoo Piano Duo) koji ostvaruje velike rezultate kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Jedna od tih nagrada je i izbor za najbolji kamerni ansambl, koja se dodeljuje prvi put u istoriji fakulteta od 2018. godine, pod nazivom “Olivera Đurđević”.

Takođe, 2018. i 2021. godine ovaj duo je sarađivao sa Beogradskom Filharmonijom u okviru projekta “Koncerti za decu”, na kome su kroz 40 koncerata dočaravali deci “Karneval životinja” Sen Sansa. U januaru i junu 2021. godine održali su celovečernje resitale u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koji su ispraćeni velikim uspehom i pažnjom. Nastupali su kao solisti sa orkestrom “Muzikon” u Beogradu (2022.), Nacionalnim orkestrom Turkmenistana u Bajrojtu (Nemačka, 2023.), kao i simfonijskim orkestrom “Stanislav Binički” u Beogradu (2023.) na kojima su izvodili koncerte za dva klavira i orkestar Mocarta, Andrića, Pulanka i Nurimova.

Godine 2023. izdali su svoj prvi kompakt disk pod nazivom “Otkrovenje” na kome su izveli dela srpskih kompozitora starije i mlađe generacije za dva klavira i jedan klavir četvororučno.