Screen Shot 2020 05 30 at 21.18.24

Virtuelna izložba: Četvrto međunarodno trijenale grafike

Istovremenim otvaranjem, Prolećne izložbe u paviljonu “Cvijeta Zuzorić” i Četvrtog međunarodnog trijenala grafike u virtuelnom okruženju,  ULUS potvrđuje svoju poziciju jednog od najaktivnijih strateških punktova u polju umetnosti. Prolećna izložba jedna je od najstarijih izložbi u regionu, dok Trijenale grafike prezentuje sve aspekte tradicionalne forme izražavanja – grafičke discipline.

Četvrto međunarodno trijenale grafike organizovano je, kao i prethodna tri, u cilju promovisanja grafike i predstavljanja savremene produkcije autora iz različitih kulturnih sredina.

Virtuelnu izložbu Trijenala je moguće pogledati na platformi VIR(T)UELNI ULUS koja je pokrenuta tokom pandemijske krize:
https://ulus.rs/blog/cetvrto-medjunarodno-trijenale-grafike-ulus/

Na Konkurs Trijenala (raspisan decembra 2019. godine i trajao je do 15. marta 2020. godine) prijavilo se ukupno 400 umetnika iz 43 države, od toga 295 umetnika iz inostranstva i 105 umetnika iz Srbije. Selektovani su umetnici iz sledećih zemalja: Argentina, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Indija, Italija, Japan, Kanada, Kina, Litvanija, Mađarska, Maroko, Meksiko, Nemačka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rumunija, Rusija, SAD, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Tajland, Turska, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka,  Švedska i Španija.

Prema rečima Suzane Vučković, predsednice Organizacionog odbora Trijenala i dr um. o Trijenalu grafike, usled pandemije koronavirusa (COVID-19), Organizacioni odbor je bio prinuđen da menja plan o održavanju ove manifestacije i prilagodi se vanrednoj situaciji. U novim okolnostima, (a u želji da se ne prekida kontinuitet) doneta je odluka da se priredi virtuelna izložba, u nadi da će elektronska verzija Četvrtog međunarodnog trijenala grafike uspeti da prikaže sve specifičnosti grafičkog medija kao i različite autorske poetike koje doprinose očuvanju ove likovne discipline. U skladu sa novonastalom situacijom nije vršena selekcija radova i neće biti dodeljene nagrade Trijenala. Koncepciju ovakve postavke prati elektronski katalog.

Kao prateći program centralne izložbe Organizacioni odbor je pripremio i izložbe nagrađenih umetnika sa Trećeg međunarodnog trijenala grafike 2017: Đang Minđije (Zhang Minjie), Kina, Šantal Ardi (Chantal Hardy), Belgija, Jelena Sredanović, Srbija, Henrik Krolikovski (Henryk Krolikowski), Poljska i Art Verger (Art Werger), SAD.