ines paris

11. Španski metar nastavlja se „Ženskim uglom“

Jedanaesti Španski metar, omiljena revija filmova na španskom jeziku, nastavlja se u Domu omladine ciklusom filmova „Ženski ugao“!

Nakon što je svečano otvoren 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Španski metar se ove sedmice nastavlja posebno odabranim ostvarenjima koja čineciklus „Ženski ugao“. Ovaj ciklus sastavni je deo  redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se podrže žene stvaraoci u španskoj kinematografiji.Rediteljka Ines Parisističe da je posebna promocija neophodna s obzirom da u Španiji je samo 7% rediteljki i 15% scenaristkinja prisutno u kinematografiji, a slična je situacija i u celom svetu. Dalje ističe:

„U Španiji se situacija polako menja. Žene stvaraoci su se udružile u okviru udruženja CIMA – Asocijacija žena na filmu i audiovizuelnoj umetnosti – i danas broji 400 članica. Manje prisustvo žena na filmu utiče ne samo da njihov talenat ne može da dođe do izražaja, već utiče i na sadržaj filmova koje snimaju u većini slučajevi muškarci i nedostatak ženskih glavnih likova a to sigurno utiče i na stvaranje slike o neravnopravnosti u društvu.“

Beogradska publika tako će biti u prilici da pogleda filmove „Mlada“, „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“,„Marija Moliner. Širenje reči“i „Migel i Vilijam“, kao i selekciju kratkometražnih ostvarenja„Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“.

Zasnovan na Lorkinom delu „Krvava svadba“, film„Mlada“(24. maj, 19:00) režirala je Paula Ortis, a glavnu ulogu devojke zarobljene u ljubavnom trouglu igra španska zvezdaInma Kuesta. Film je osvojio 2016. nagradu Goja, španskog Oskara, za najbolju fotografiju i najbolju sporednu žensku ulogu. Nagrada za najbolju fotografiju nije izenađenje s obzirom da se rediteljka trudila da izborom lokacija u Turskoj i Španiji vizuelnim slikama prenese Lorkino delo što je bio izutetno težak zadatak.

U romantičnoj komediji„Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“(24. maj, 21:00) španska glumica Leticija Dolera pojavljuje se i u ulozi rediteljke, donoseći svežu, romantičnu i duhovitu priču o tridesetogodišnjakinji koja pokušava da ispuni sve zahteve koje društvo traži od „normalne“ osobe. Film je osvojio gledaoce i nagrade na filmskog festivalu u Malagi za najboljeg mladog scenaristu, najbolju fotografiju i montažu i tri nominacije Goja.

Dokumentarno ostvarenje „Marija Moliner. Širenje reči“(25. maj, 17:00, ulaz slobodan uz rezervaciju*) vodi gledaoce na putovanje kroz neverovatni život Marije Moliner, koja je za sobom ostavila čuveni „Rečnik upotrebe španskog jezika“. Marija Moliner je bila izuzetna žena koje je pisala svoj rečnik u svojoj kući, sama, rukom a njen rečnik je danas polazna tačka mnogim piscima i velikanima pisane reči. Borila se za otvorene univerzitete i obrazovanje pojedinaca u ruralnim sredinama. Bila je prva žena koja je dobila svoje mesto u Španskoj kraljevskoj akademiji za nauku.

Film „Migel i Vilijam“(25. maj, 19:00) govori o imaginarnom susretuServantesai Šekspirakoji će inspiraciju, ali i brojne probleme, pronaći u istoj devojci. Rediteljka ovog ostvarenjaInes Paris, specijalna gošća Španskog metra, nakon projekcije filma obratiće se beogradskoj publici i odgovarati na njihova brojna pitanja. Ciklus „Ženski ugao“ zatvoriće selekcijakratkometražnih ostvarenja„Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“, koja prikazuje raznovrsnost tema i pristupa u žanru kojim, bar u Španiji, dominiraju rediteljke.

Glavni festivalski program „Savremeni film“, koji donosideset premijernih ostvarenjaiz Španije i Latinske Amerike biće otvoren 25. majau Dvorani Kulturnog centra Beogradaprojekcijom filma „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“slavne španske rediteljkeInes Paris. Nakon filma, Ines Paris će pozdraviti sve posetioce i razgovarati sa njima kako o ovom ostvarenju, tako i o njenoj bogatoj karijeri ali i položaju žena u španskoj, ali i evropskoj filmskoj industriji. Do kraja ovog ciklusa publici će biti predstavljena ostvarenja „Showroom“ i „Prevrtljivi sjaj“ (26. maj); „Obespravljeni“ i „Nevidljiva ruka“ (27. maj); „Stari prijatelji“ i „10.000 km“ (28. maj); „Iluzije d.o.o“ i „Spajanja“ (29. maj); „Ludi od ljubavi“ (30. maj).

Program 11. Španskog metra podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.