Screenshot 2023 12 25 at 16.16.20

U Sali srpskog filma tri filma Danila Bećkovića

Savremeni klasici „Mali Budo”, „Jesen samuraja” i „3211” reditelja Danila Bećkovića, ponovo će se naći na repertoaru mts Dvorane od 26. do 28. decembra. Gledaoci će ova ostvarenja moći da vide u dva termina, u 17 i 19 časova u Sali srpskog filma. Ovu salu nedavno je otvorio Filmski centar Srbije (FCS) sa željom da se najznačajniji filmovi naše kinematografije u 21. veku opet prikažu na velikom platnu.

U pitanju se ostvarenja koja su veoma živa i dan-danas su veoma značajna i ostvaruju uticaj na naše društvo, navode iz organizacije. 

„Mali Budo”, inteligentna crnohumorna komedija izašla je 2014. godine i od tada postala kultni film. „Mali Budo” je prikazan na mnogobrojnim međunarodnim festivalima, kao i na čuvenom londonskom univerzitetu humanističkih nauka Goldsmits, a projekciju je organizovala tamošnja katedra za istoriju. Bećković je svojim debitantskim ostvarenjem pokazao da se može napraviti britka satira na savremenu temu koja će oduševiti i publiku i kritičare. 

Isto važi i za „Jesen samuraja”, prvi borilački film u istoriji srpske kinematografije, na kom je bio i jedan od producenata. Ova autentična priča o načinu na koji je popularna kultura druge polovine XX veka oblikovala srpsko društvo, našla se na svim listama najboljih filmova kritičara u zemlji i regionu za 2017. godinu i izdvojla se kao jedan od najvažnijih filmova prošle decenije. 

Ovim modernim klasicima pridružuje se i „3211”, Bećkovićevo najnovije ostvarenje koje je premijeru je imalo u septembru ove godine. Pored izuzetnih kritika u domaćim i stranim časopisima, „3211” je postao najgledaniji dokumentarno-igrani film svih vremena na našim prostorima sa skoro 100.000 gledalaca u zemlji i inostranstvu. 

Ne propustite priliku da ponovo pogledate filmove reditelja koji na najtačniji način prikazuje ono epsko u našem narodu, čije buđenje jeste jedan od najvažnijih i najdostojanstvenijih zadataka naše kulture i filma.