fbpx

Miljenik beogradske publike u trci za Oskara

U atmosferi kakvu su organizatori priželjkivali za jubilarno izdanje festivala 7 Veličanstvenih, sinoć je pred oko 2000 ljudi u beogradskom Sava centru, prikazan višestruko nagrađivani dokumentarac “Svet nije naš”, debitanstsko ostvarenje danskog reditelja palestinskog porekla, Mahdija Fleifela. Projekciji je prisustvovalo preko 20 ambasadora, među kojima ambasadori svih arapskih zemalja, kao i Danske, Meksika, Norveške, Malezije…

Tradicionalno, nakon filma je usledio razgovor između autora i publike, koji je protekao u kolektivnom utisku da bi ovaj film, neizostavno morao biti nominovan za Oskara, što je reditelju dalo šlagvort da najavi crowd funding kampanju koju film započinje – kampanju u kojoj publika preko interneta učestvuje i pomaže producentima u prikupljanju sredstava potrebnih za organizuju prikazivanja u Americi (U Los Anđelesu i Njujorku), koja su uslov za konkurisanje za nagradu Oskar.

“Svet nije naš” je dobitnik glavnih nagrada u Edinburgu, Jamagati i Njujorku, a reditelj, Mahdi Flejfel je proglašen za vodećeg mladog talenta na Kopenhagen Doks festivalu i na Nordijskoj panorami u okviru programa “Novi nordijski glasovi”.

Film pruža eksluzivni ulazak u prostore kojima je najstrože zabranjen pristup strancima i dragoceni je izvor dosada neviđenih saznanja o životu u jednom od velikih palestinskih izbegličkih logora u Libanu.

Večeras je na programu festivala austrijski film, “Moja mama, moje tate i ja”, o najvećoj slobodnoj komuni u Evropi, Fridrihshof, zasnovanoj na idejama potpune slobode i principima “samoizražavanja, zajedničkog vlasništva, slobodne seksualnosti, kolektivnog rada, zajedničkog podizanja dece i direktne demokratije”. U toj utopiji, u velikim grupama bezbrižne i razigrane dece otkrivamo i Pol-Žilijen Robera, reditelja filma, zahvaljujući arhivskim snimcima za koje je on ekskluzivno dobio dozvolu da ih prvi javno prikaže i da se sam suoči sa delom svoje potisnute i zaboravljene prošlosti.