Veliko interesovanje za 7 Veličanstvenih

30. januar – 3. februar, Sava centar

Zbog velikog interesovanja publike za festival 7 Veličanstvenih, u okviru kog će biti prikazano sedam najboljih ostvarenja savremenog evropskog dokumentarnog filma, sve projekcije će biti održane u Velikoj sali Sava centra. Cene karata ostaju nepromenjene…

Vremena prikazivanja i cene karata za tri projekcije koje će umesto u Maloj sali biti prikazane u Velikoj sali Sava centra – ostaju nepromenjeni.

U pitanju su projekcije filmova: POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI (31.1 u 19h) PALME (1.2. u 19h) SOUNDBRAKER (2.2. u 19h).

Karte su u prodaji na blagajni Sava centra, po ceni od 350 dinara za večeri otvaranja i zatvaranja i 300 dinara za projekcije 31. januara i 1. i 2. februara (koje su ranije bile u Maloj sali, a sada su u Velikoj sali Sava centra.

“Postoji  publika koja je odustala od siromašne bioskopske i televizijske ponude i koja želi da bude stimulisana nečim sasvim različitim od toga. Ti ljudi žele hranu za misli, žele izazove, žele da ih uvažavaju kao inteligentne, misleće, ali isto tako da im se obraćaju duhovito i originalno.” – Zoran Popović, direktor festivala.

Sedam najboljih
 ostvarenja
 savremenog
 evropskog
 dokumentarnog
 filma biće prikazano u okviru festivala 7 Veličanstvenih, od 30. januara do 3. februara u Sava centru. Svi filmovi su titlovani na srpski i engleski.

I ove godine dolaze značajni autori i autorke iz čitave Evrope: Finske, Belgije, Švedske, Bugarske, Češke i Švajcarske. Neki od njih su zaista velika imena, poput Helene Trestíkove, istinske zvezde češkog dokumentarizma, dok drugi autori koji tek prave prve blistave korake na velikom broju evropskih i svetskih festivala poput Iliana Mateva ili Manuela fon Štirlera. Svaka projekcija je praćena razgovorom između autora filma i posetilaca festivala, tokom koje publika saznaje više o samoj temi koju film tretira ali i novim pravcima i estetičkim tendencijama u filmskoj umetnosti.

Dan posle projekcije filma, svaki gost-autor drži masterklas na kojem objašnjava i demonstrira svoj specifičan dokumentaristički postupak. Autori sa polaznicima diskutuju o umetničkim, ali i producentskim izazovima sa kojima se susreću, prikazujući i odlomke iz svojih prethodnih radova. Masterklas za mlade filmske autore i studente filma ima za cilj promovisanje i podsticanje razvoja kreativnog dokumentarca kod nas.

Ugled koji je 7 VELIČANSTVENIH stekao u evropskom dokumentarnom prostoru, prosle godine je festivalu obezbedio svetsku premijeru filma Audriusa Stonisa, a posebnu čast, Beogradu je učinio gost festivala, reditelj Geri Tarn, koji je tokom svog prvog boravka na festivalu (2007. sa filmom “Crno sunce”) snimio materijal koji se našao u njegovom sledećem dokumentarnom filmu “Prorok” koji je otvorio prošlogoišnje izdanje festivala.