Mila Turajlić
Mila Turajlić i Vladimir Tomčić, foto: Tanja Drobnjak

 Mila Turajlić: “Dobili smo pristup ogromnom arhivu koji do tada niko iz javnosti nije video”

 Budimir Lončar: Film Mile Turajlić je jedna velika priča o jednom velikom vremenu

Dva dokumentarna ostvarenja „Non-Aligned & Ciné-Guerrillas” autorke Mile Turajlić premijerno su prikazana u nedelju, 27. novembra na Festivalu autorskog filma.

Uoči premijere Mila Turajlić i Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti predstavili su rad na ovom dokumentarnom diptihu. Mila Turajlić je objasnila da je ideja za film nastala 2009. godine u Alžiru. 

„Za mene je bilo fascinantno to što je Stevan Labudović tada bio jedan od jedinih živih snimatelja Filmskih novosti. Živeo je u Beogradu, a sa Titom je proveo gotovo sva njegova putovanja u okviru pokreta. Kako je Stevan bio jedan izuzetno cenjen čovek u Alžiru, ali i kod nas, shvatila sam da je on osoba o kojoj mora da se snimi film. U toku snimanja dobili smo pristup ogromnom arhivu koji mislim da do tada niko iz javnosti nije video. Stevan je bio naš aktivni saradnik na projektu nešto više od 3 godine, nakon čega je, nažalost, preminuo,” izjavila je Turajlić. 

„Sama ideja nastala je i iz neke ljutnje prema tome što ovi materijali nisu dovoljno iskorišćeni. Imala sam ogromnu potrebu da oživim stvari koje to zaslužuju u doba kada se sve privatizuje i nestaje. Isto tako mi se činilo da je Jugoslavija zemlja o kojoj nema više ko da govori, te sam kao član tih generacija želela da aktiviram arhiv i ispričam priču”, dodala je autorka filma. 

Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti je na pitanje šta njemu lično znači rad na ovom filmu istakao: „Reakcija zaposlenih u Filmskim novostima bila je izuzetno emotivna, budući da je Stevan neko ko je bio njihov saradnik i kolega tokom mnogo godina. Moram napomenuti da su u Filmskim novostima radili izuzetni profesionalci, a njihov rad i trud je dokaz da je to jedna izuzetna ustanova, čak treći arhiv u Evropi posle arhiva u Parizu i Pragu. Naš zadatak jeste da nastavimo da promovišemo sve što smo stvorili, u čemu nam je i pomogla naša draga Mila, koja je provela mnogo godina istražujući sve materijale koje posedujemo, te smatram da sada ne postoji neko ko poznaje sve te materijale bolje od nje. Njena posvećenost ovom projektu je zaista izvanredna, a ogromna posvećenost daje i ogromne rezultate”.

Budimir Lončar, poslednji ministar inostranih poslova u SFRJ je na premijeri rekao: „Ja sam veoma uzbuđen. Svaki put kada dolazim u Beograd ja se vraćam u prošlost. Bio sam deo i svedok jednog izuzetnog vremena. Ovde u Beogradu sam počeo diplomatsku misiju i postao šef jugoslovenske diplomatije. Današnji film je jedna velika priča o jednom velikom vremenu. Treba da budemo ponosni na našu prošlost. Prošlost je uvek pouka poslata sadašnjosti i pogled na budućnost”.