SuleSrdjanHrvoje MiladinJelicic

Pionir nove slike u Srbiji Milovan Destil Marković u Modernoj galeriji Beograd

Moderna galerija Beograd predstavlja izložbu Milovana Destila Markovića, koja će biti postavljena od 6.oktobra do 7. novembra. Destil je jedan od najznačajnijih umetnika osamdesetih godina prošlog veka, jedan je od pionira nove slike u Srbiji i Jugoslaviji i  svakako jedan od protagonista duha novog talasa. Osmislio je koncept Transfigurativnog slikarstva.

Na izložbi u Modernoj galeriji Beograd, biće prikazan Destilov opus osamdesetih godina, slike koje su bile izlagane u Galeriji SKC-a, na Bijenalu u Veneciji, Trijenalu u Indiji i u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Spomenik5

Tokom mesec dana trajanja izložbe biće izloženo 10 radova, mahom slika velikog formata, rađenih u različitim tehnikama koje povezuje svojevrsni minimalizam, gde dominira upotreba crne/bitumena i zlatnih listića.

Markovićev veliki opus rađa se upravo ranih osamdesetih godina prošlog veka, odmah posle završenih studija likovnih umetnosti u Beogradu, a njegovi počeci vezuju se za čuvenu galeriju Studentskog kulturnog centra.

4N3A3502 copy

U katalogu za izložbu, istoričarka umetnosti, Danijela Purešević kaže da je svoje umetničko ime De Stil (kasnije Destil) dodao 1982. godine „poigravajući se imenom umetničke grupe De Stijl i nadimkom svog dede, koga su, budući da se bavio proizvodnjom rakije, zvali Destilacija. Tada u Galeriji SKC-a ostvaruje, kada je reč o tretmanu prostora slike, manifestnu izložbu „Fragmenti slike“. Sliku dekonstruiše, cepa, ambijentalizuje – njen prostor proširuje na celokupni volumen galerije, tretirajući ga kao sakralni prostor, kao hram“

U Destilovoj uzbudljivoj biografiji, pored podatka da je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, stoji da je sa Vlastimirom Mikićem organizovao  umetnički dvojac – Žestoki, da jeučestvovao na brojnim najznačajnijim međunarodnim smotrama (u Evropi, Aziji, Australiji i Americi), kao i na grupnim i samostalnim izložbama širom sveta, zatim druženje sa velikim umetnicima svog vremena, ali i osnivanje kultnog beogradskog kluba Akademija, upravo sa Vlastom Mikićem, gde je 1985. radio i kao DJ.

Ranih osamdesetih godina 20.veka Destil izučava ikone i freskoslikarstvo srpsko-vizantijskih srednjovekovnih spomenika, što će se značajno odraziti na njegovo poimanje umetnosti.  

Posle nastupa na izložbi Aperto ‘86 u sastavu Bijenala u Veneciji 1986. prelazi u Nemačku, u Berlin gde do danas boravi i radi kao nezavisni umetnik.

De Stilovi radovi su deo brojnih kolekcija širom sveta. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, najviše u Nemačkoj i Jugoslaviji – između ostalih, dobitnik je nagrade 24.Oktobarskog salona, 1984.godine i Politikine nagrade 1986.godine (dotadašnji najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade), a vredi pomenuti da je i dobitnik stipendije Pollock Krasner Fondacije, Njujork.

Katalog koji je posebno rađen za ovu izložbu potpisuju istoričari umetnosti: prof. dr Ješa Denegri i Danijela Purešević.

Izložba traje do 7. novembra 2023. godine.

Milovan Destil Marković je rođen 1957. godine u Čačku. Srpski je akademski slikar i likovni umetnik. Svoju karijeru je započeo ranih 80-ih. Osmislio je koncept Transfigurativnog slikarstva i Tekst portreta. Gostujući je profesor na predmetu Kontekstualna umetnost, na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Zanimljivo je da je 14. aprila 1981. proglasio Svetski dan umetnosti i postao prvi Spomenik umetnosti osmočasovnim performansom u ulici Maršala Tita, ispred SKC-a. Zajedno sa Vlastom Mikićem, 1982. godine, osnovao je umetničku grupu Žestoki, a te iste godine otvorili su Klub Akademija u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti, čiji je bio prvi predsednik, a kasnije i DJ.

Sa Vlastom Mikićem i Miroljubom Marjanovićem sarađivao je na internet projektu „worldbeograd” 1999, kasnije poznat kao SeeCult.org