JOYMAKERS 009

Premijerno na BELDOCSU: JOYMAKERS

Premijera dokumentarnog filma JOYMAKERS (DŽOJMEJKERS), rediteljke Jelene Radenović, biće održana u subotu 25. maja, u 19.30, na Beldocs festivalu u Domu omladine Beograda. 

Beldocs, kao jedan od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanu, premijerno će prikazati film JOYMAKERS u takmičarskom programu (u kategoriji – srpski film). Repriza filma biće 28. maja, u 19 časova, u Centru za kulturu Vlada Divljan.

,,Džojmejkers’’ istražuje muzičko majstorstvo romskih trubača u Srbiji i otkriva da se iza dinamičnih melodija krije težak život i borba za opstanak. U središtu priče je Milan donja Nikolić, nastavljač važne misije učitelja Maksuta Maksutovića Makse, da nauči romsku decu da pravilno sviraju i sačuvaju zdravlje. Susret američke profesorke Nade Miljković sa Milanom pruža nam autentičan i emotivan uvid u njihov život. 

,,Ovim filmom želeli smo da prikažemo nepoznatu stranu trubačkog zanata, to jest izazove sa kojima se susreću Romi muzičari, a tiču se načina na koji uče da sviraju i njegovih posledica po zdravlje. S jedne strane, ljubav prema muzici i instrumentu, talenat i posvećenost sa kojima sviraju govori o značaju muzike za ovu zajednicu. Pogotovo deca muzičari mogu da posluže kao inspiracija i primer za sve đake muzičkih škola. S druge strane, atmosfera i teški uslovi u kojima žive, gde se formiraju kao ličnosti i muzičari-trubači, u kontrastu su s radošću i patosom koju njihova muzika donosi. Film je i svojevrsna potraga za značenjem pojma ,,sevdah’’, za otkrivanjem specifičnog osećanja koje često leži u osnovi njihove muzike’’ – rekla je rediteljka Jelena Radenović.

,,Ovaj film je inspirisan susretom koji mi je promenio život sa Maksom Maksutovićem, uglednim muzičarem i mentorom, tokom muzičkog takmičenja u Guči 2007. godine. Maksa je istakao sistemske izazove i zdravstvene rizike sa kojima se suočavaju romski muzičari, često zanemareni od strane industrije. Motivisana Maksinom vizijom o osnivanju muzičke škole za siromašnu omladinu u južnoj Srbiji, ovaj projekat prevazilazi kreativni poduhvat; to je napor da se ostvari njegov san, proslavi kulturno bogatstvo Roma i izazovu postojeće predrasude” – ističe  producentkinja filma Nada Miljković.

Rediteljka glumica i doktor nauka iz oblasti filma i medija, Jelena Radenović autorka je i dokumentarog filma ,,Kuda dalje’’ (2015) (koji govori o večitoj dilemi mladih otići ili ostati) i ,,Umetnost sećanja’’ (2019) (koji predstavlja monumentalne spomenike podignute posle Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije). Oba filma bila su nagrađivana na stranim festivalima i emitovana su na nacionalnoj televiziji RTS. U maju prošle godine premijerno je prikazan njen treći autorski film ,,A Istok reka teče’’ (2023) o potrazi za korenima i porodičnom kućom na Kosovu. Trenutno radi na filmu ,,Keks naše mladosti’’ o Petru Tutavcu, čoveku koji je napravio recept za najpopularniji keks u našem regionu Plazmu. 

Dokumentarni film Kuda dalje, čija je premijera bila u oktobru 2015. godine, je njen rediteljski filmski prvenac. Film je podržala fondacija TEMPUS – program Evropske unije koji pomaže mladim umetnicima, a do sada je prikazan na festivalu u Velsu (Wales International Doc Fest), Stokholmu (BaNeFF Balkan New Film Festival, gde je dobio specijalnu nagradu festivala) i Sarajevu (festival Prvi kadar), Beču, Štutgartu, Briselu i Novom Sadu. Film je bio emitovan na nacionalnoj televiziji RTS, kao i na kablovskom/IPTV kanalu KlasikTV. 

U novembru 2019. godine je na festivalu Slobodna zona premijerno prikazan njen drugi dokumentarni film (na kom je bila i reditelj i producent) Umetnost sećanja o monumentalnim spomenicima podignutim posle Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Tom prilikom je osvojio specijalnu nagradu žirija. Do sada je film osvojio pet nagrada i prikazan je na sledećim festivalima: BaNeFF u Stokholmu (glavna nagrada festivala), Underhill Fest u Podgorici (nagrada publike, sa ocenom 5,0), SEEfest (South East European Film Festival) u Los Anđelesu, BPFF u Izmiru (Balkan Panorama Film Festival), Internacionalni filmski festival Prvi kadar u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), ProToPost – Komunistički internacionalni filmski festival u Milanu (nagrada za najbolju temu), Kosovo i Metohija Internacionalni filmski festival u Gračanici, EURO-IN festival evropskog i nezavisnog filma u Novom Sadu, a uvršten je i u takmičarsku selekciju Martovskog festivala (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), ART FEST, festival filmova o umetnosti i umetnicima u 17 gradova Srbije i Festival savremenih filmskih autorki  “Filmovi na štiklama” na Kolarcu, Beograd. Film je takođe prikazan u Beču (EGA:Frauen im Zentrum), u muzeju Museum Lapidarium u Novigradu, na Univerzitetu u Tokiju u okviru programa Cinema Yugo, posle čega je upriličen razgovor na Zoom-u sa studentima, Boljevcu, Lazarevcu, Cinema Galeries u Briselu, u okviru izložbe Twisted Lullabies u Bukureštu, u okviru programa Otključavanje javnog prostora u Subotici u organizaciji udruženja Klara i Rosa.

U maju prošle godine, u okviru festivala Beldocs, premijerno je prikazan njen treći autorski film A Istok reka teče (2023) o potrazi za korenima i porodičnom kućom na Kosovu, na kome je bila producent i reditelj, a za koji je na konkursu za kratkometražni dokumentarni film dobila podršku Filmskog centra Srbije. Do sada je osvojio četiri nagrade i bio prikazan na sledećim festivalima: Underhill International Film Festival, Podgorica, Festival duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru, (Specijalna nagrada žirija), Festival savremenih filmskih autorki  “Filmovi na štiklama” na Kolarcu u Beogradu, St Andrews Film Festival u Škotskoj, filmski festival Prvi kadar u Sarajevu (Najbolji kratki dokumentarni film), festival GRAFEST u Gračanici (Najbolji film festivala), Martovski festival u Beogradu, festival Close:Up Reykjavik na Islandu, Cannes Art Fest u Francuskoj, Berlin Women Cinema Festival u Nemačkoj i Berlin International Art Film Festival (Najbolji kratki dokumentarni film).