IMG c833cdda23ff796bdefd605e730d8de9 V
Maja Herman Sekulić, foto: Privatna arhiva

Maja Herman Sekulić po treći put zastupnik srpske poezije na prestižnom 42. Svetskom kongresu pesnika (WCP)

Naša poznata pesnikinja, romanopisac, esejista, prevodilac i doktor komparativne književnosti – Maja Herman Sekulić – ponovo je, po treći put, posle kongresa u Indiji i Mađarskoj, bila jedini zastupnik srpske poezije na veoma prestižnom 42. Svetskom kongresu pesnika (WCP). Ovaj kongres postoji već preko 50 godina, ali se zbog viših sila, kao što je pandemija, nije uvek mogao biti održan u punom sastavu. 

Po povratku u Srbiju, Maja Herman Sekulić je 8. oktobra u Smederevu dobila priznanje „Zlatni trag” u okviru međunarodne književne manifestacije „Despotova zakletva”, udruženja kulture „Raskovnik”, upravo za zasluge u širenju naše reči u svetu.

Kongres pesnika se održao 22- 29. septembra, na veličanstvenom brodu MSC Divina koji  je prevezao pesnike sveta Sredozemljem od Italije i rimske luke Civitavekija, do Sirakuze na Siciliji, Valete na Malti i grčkih ostrva Santorini i Mikonos, sa povratkom kroz Mesinu, nazad do Rima. 

Ovogodišnji kongres bio je jedinstveni događaj – nedelju dana poezije, razmena informacija, kulture, druženja više od 100 pesnika iz celog sveta. Na kongresu su najzastupljeniji bili predstavnici Kine, zatim mnogobrojni predstavnici iz zemalja Latinske Amerike, Indije i Izraela. U tu čast izdata je i impresivna pesnička antologija pod nazivom „Moć reči”, čije je izdanje posebno pozdravila predsednica dr Maria Eugenia Soberanis iz Meksika, kao početak nove edicije knjiga pod pokroviteljstvom Svetskog kongresa pesnika.

U Rimu, gde je završila plovidbu, 6. oktobra je Maji Herman Sekulić uručena značajna „Citta del Galattea” nagrada, među vrhunskim italijanskim i svetskim imenima u kulturi. Međunarodno udruženje za kulturu Verbumlandart, koje je pokrovitelj ove nagrade, slavi 10 godina postojanja i tom prilikom mu je uručena zlatna medalja od predsednika Italije.

Maji Herman Sekulić je uručena velika internacionalna nagrada za izvrsnost u svetskoj književnosti i posebno nagrada za najbolji strani roman na engleskom „U potrazi za Lolitom”, koji je izašao u više izdanja na srpskom, i engleskom a uskoro se očekuje na italijanskom jeziku.