fbpx
foto: YouTube screenshot

Ježevi vole život u gradu

Bodljikavi i neodoljivi, u poslednje vreme se sve više mogu videti u komšiluku kako tumaraju i tetoše po travi u potrazi za ukusnim zalogajima. U pitanju su ježivi, a saznajte da li i u kolikoj meri im odgovara gradski život?

Ježivi su veoma prilagodljive životinjice i mogu odlično da napreduju u urbanim sredinama, baš kao i na selu, pod uslovom da ima vrtova i parkova u izobilju.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena od strane nemačkih naučnika, došlo se do zaključka da su skromni ježevi naučili da se dobro nose sa svim vrstama promena u životnoj sredini, uključujući i život u gradu.

Zanimljivosti koje su otkrivene jesu da ježevi vole da borave u privatnim baštama i u njima se baškare i vešto kriju tokom dana. Kada padne noć, ježići kreću i skitnju, što zbog hrane, tako i u potrazi za partnerima.

Tokom zime, urbani ježevi baš poput svojih rođaka sa sela, zapadaju u „tromo“ stanje, za vreme kojeg im se metabolizam usporava i smanjuje temperatura tela zarad uštede energije. Prednost urbanih ježeva jeste u tome što im je hrana dostupnija, pa često koriste nepažnju kućnih ljubimaca i počiste im cele činije sa hranom. Ježivi inače obožavaju granule za kuce i mace.

Negativnosti sa kojima se susreće gradski jež, jeste što često pravi gnezdo pored ulica, koje se veoma prometne i opasne po njih.

Ježivi su veoma korisne životinjice jer tamane štetne insekte i na taj način čuvaju bašte brojnih vlasnika. Ako ste kojim slučajem poželeli da prizovete ježa u svoj vrt, nemojte ga zatvarati i sputavati jer ježevi vole prostor i slobodu. Ponudite mu činiju sa vodom i hranom i budite stpljivi. Oni su stidljivi ali kada se naviknu na vas, obožavaće da svrate i da se počaste uskunim zalogajima.