t

Misteriozni Viktor Peljevin i njegov „T“

Postmodernistički roman „T“, savremenog ruskog pisca Viktora Peljevina, lepo je prihvaćen među modernom čitalačkom publikom, kako u svetu tako i kod nas. Za uspeh njegovih romana odgovoran je čudan marketing- „reklama bez reklame“ i naravno, jedinstven  književni stil.

Svakog oktobra, već par godina unazad, Peljevin objavi  po jedan roman, koji se neverovatnom brzinom rasproda u čitavoj Rusiji. On ne nagoveštava kada će knjiga izaći, ne daje intervjue i ne pojavljuje se u medijima. Sve u vezi autora obavijeno je velom mistike, koju on ponosno gaji i koja daje draž njegovoj jedinstvenoj pojavi u svetskoj književnosti. Niko ne zna gde pisac tačno živi. Nagađaju da se odselio u Aziju. On se ponekad pojavi na nekoj od „slučajnih“ fotografija, zamaskiran tamnim naočarima. Sa izdavačima komunicira isključivo putem Interneta. Mnogi  naivno pretpostavljaju da će nakon čitanja romana „T“ misterije u vezi autora biti rešene.

Viktor Peljevin rođen je 1962. godine  u Moskvi. Po struci je inženjer elektromehanike. Završio je i studije kreativnog pisanja, a uređivao je dugo časopis Nauka i religija u kojem je i sam pisao tekstove o istočnjačkom misticizmu, što će se prepoznati i u njegovim potonjim delima. Književnošću je počeo da se bavi krajem osamdesetih, a 1994. godine dobio je Malog Bukera za roman Život insekata. Svi njegovi romani dostigli su uspeh i u Rusiji i na Zapadu jer on bez ustručavanja, duhovito, a vrlo kritično oslikava apsurdnost savremenog sveta. U njima ima elemenata naučne fantastike, ali to je sve u službi postizanja slojevitog postmodernističkog teksta koji se okreće pop kulturi i ezoteričnoj filozofiji.

Pod pretpostavkom da je svaki pisac grešno biće koji  svojim delovanjem stvara sopstveni svet u ličnoj „božijoj bašti“, čeka ga strašna kazna, gora od samog pakla. Pisac karmički,  u nekim narednim životima postaje književni lik, koji proživljava život koji mu je njegov tvorac-pisac predodredio.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Glavni junak romana „T“ stvaran je po ruskom piscu Lavu Nikolajeviču Tolstoju, koji zapravo nije ni on, već slika ili književni lik unutar lika, koji i nema mnogo zajedničkih osobina sa slavnim piscem. On je čudak, vegeterijanac, majstor borilačkih veština (zakleti protivnik nasilja), koji putuje, traži Optinu Pustinju- mistično mesto koje mu sudbinski određuje susrete sa čudesnim ljudima…

U ovom romanu mesto i vreme nemaju nikakvu funkciju. U tom apstraktnom prostoru prepoznaju se  obrisi prošlosti, antike, virtuelnog sveta, biblijski i  istočnjački  motivi  i svi se oni  spajaju  u  jednu sliku-jasnu kritiku današnjice. U romanu se pojavljuje i Dostojevski koji krade i isisava duše, pravi Tolstoj, Konfučije, Berezovski, Gorki…

Peljevin  je svojim britkim, duhovitim jezikom opisao ne samo današnju Rusiju nego i globalno društvo. Spojio je tekovine  svoje  socijalističke i tradicionalne kultura sa savremenim zapadnjačkim trendovima i napisao roman koji lako komunicira sa mladim čitaocima. Više nego u drugim romanima, Peljevin koristi filozofske teme, rasplinjava ih i igra se njima u modeliranju dijaloga.

Oni koji ne vole Peljevina tvrde da je i on sam, vrlo  moguće, izmišljeni lik, deo genijalnog marketinga, iza čijeg imena stoji grupa pisaca (baš kao što je to slučaj sa glavnim likom u romanu „T“). Možda je i on, sam za sebe to izrekao, kako bi, makar  malo, olakšao dušu i skinuo sa nje  breme neoprostivog,  literarnog  greha.