josipovic1

Belgrade Dance Centar počeo sa radom

Od 9. januara ove godine, počeo je sa radom Belgrade Dance Centar, Nacionalne fondacije za igru i Beogradskog festivala igre, i to u samom centru Beograda, u ulici Kolarčevoj broj 3.

Centar će ponuditi profesionalne programe koje je Nacionalna fondacija za igru u okviru svoje Baletske škole razvijala i prethodnih godina sa Akademijom Teatra milanske Skale i Akademijom Vaganova iz Sankt Peterburga, ali i sasvim nove programe za decu, profesionalne i rekreativne polaznike.

U Centru će raditi vodeći pedagozi iz zemlje i inostranstva. Na samom početku, tim čine Tatjana Ulitina i Ekatarina Ulitina iz Akademije Vaganova, Ela Landsman iz izraelaske trupe Kibbutz Dance Company, prvak Baleta Pozorišta na Terazijama i koreograf Milan Gromilić, zatim Sanja Ninković i Vera Radenković, solistkinje Baleta Narodnog pozorišta, američki baletski igrač Nejtan Kotam, Sandra Gnjatović, balerina koja je bila angažovana u kompanijama u Berlinu, Monte Karlu i Beogradu, kao i Snežana Paunić, jedna od najboljih srpskih gimnastičarki sa značajnim iskustvom u radu sa baletskim igračima. Za program zdrave ishrane i fitnesa zaduzen je Dr Sašša Plećević, a u ponudi su i časovi joge i pilatesa, prilagođeni profesionalnim i rekreativnim polaznicima. Specijalni gost Belgrade Dance Centra i Nacionalne fondacije za igru biće dugogodiššnji igrač pariskog Mulen Ružža, pedagog, koreograf i autor brojnih tekstova i strucnih knjiga, Aleksandar Josipović. Josipović će već u aprilu, zajedno sa koreografima iz Italije i Francuske, ponuditi svoj prvi majstorski kurs za pedagoge iz Srbije i regiona.

Centar će funkcionisati po principu plesnih centara u većim američkim gradovima, najavljujući tokom godine brojne goste, pedagoge klasičnog baleta, savremene igre, jazz dance-a, stepovanja, ali i mnogih drugih plesnih formi. Pored toga, ovaj prostor smeššten na centralnoj gradskoj poziciji treba da postane važžno mesto za umetničku igru, stratešška pozicija za kreiranje boljih uslova i odnosa prema ovoj umetničkoj disciplini, i mesto gde će se šškolovati budući igrači, ali i publika.

Centar, takođe, bi trebalo da ponudi mogućnost pripreme novih plesnih projekata trupa iz zemlje i inostranstva, odnosno ulazak u koprodukcije plesnih naslova koje će beogradska publika imati priliku među prvima da pogleda. Na taj način će Beogradski festival igre, kao jedna od najznačajnih evropskih plesnih manifestacija, dobiti priliku da nadalje raste, učestvujući podjednako u procesu kreacije i predstavljanja radova kako poznatih, tako i mladih koreografa.