med

Super zdravom hranom do mladalačkog izgleda

Nepravilna ishrana i fizička neaktivnost idu ruku pod ruku sa stresom, depresijom, razdražljivošću, umorom i veoma lošim raspoloženjem. Kažu da smo ono što jedemo, pa ako želite da ojačate organizam, budete zdraviji i izgledate mlađe, trebalo bi da obratite pažnju na sledeću grupu korisnih namirnica i grickate ih kada god uspete da šmugnete obavezama.

Spanać

Ako može Popaj da cepa spanać iz konzerve, onda možete i vi. Spanać je pun antioksidanata i odličan je borac protiv visokog pritiska, bolesti srca, moždanog udara. Sadrži lutein i zeaksantin, grupa karotenida koji su zaslužni za zdrave oči i mladalački izgled.

Avokado

Avokado je jedna od najzdravijih i najboljih namirnica, koje čovek može sebi da obezbedi na trpezi. Da li ste znali da upravo avokado sadrži više kalijuma nego banana? Kalijum je odličan za snižavanje pritiska. Avokado u sebi sadrži i glutation (najvažniji antioksidans) koji štiti organizam od toksina, neutrališe loš holesterol i bori se protiv slobodnih radikala koji utiču na brže starenje.

Crna čokolada

Crna čokolada koja se smatra najzdravijom i najkvalitetnijom čokoladom, u sebi sadrži preko 50 posto kakao delova. Najdivnija poslastica je bogata antioksidantima, koji se bore protiv oštećenja i starenja ćelija. Pravi izbor crne čokolade jeste i činjenica da sadrži vitamin B6 i triptofan, koji pretvaranjem u serotinin pomaže u borbi protiv depresije.

Jaja

Kažu da je jaje posle majčinog mleka, najkompletniji obrok na planeti koji čovek može da poželi. Svaka amino kiselina koja se nalazi u jajetu je neophodna čovekovom telu. Naučnici savetuju da se batale priče da je žumance loše za holesterol i da bez griže savesti možemo jesti jaje svakog dana.

Med

Med kao takav, ima blagotvoran efekat na ceo organizam i izuzetno je zdrav protiv svih boljki. Prirodan lek, koji prave pčele, odličan je borac protiv gripa i prehlade, nesanice, upale sinusa, umanjuje bol, zaceljuje rane. Redovno konzumiranje meda čini povećanje nivoa gvožđa u organizmu, smanjenju masnoća u krvi i čišćenju celog organizma.

Peršun

Ova zelena biljka začin je puna vitamina A, B i C, kao i gvožđem, kalcijumom i kalijumom. Odličan je čistač organizma od toksina, a može da se jede kao salata, začin ili da se pije kao čaj.

foto:freedigitalphotos.net