dunja zuto blago 89

Dunja – žuto blago

Nepravedno zapostavljena voćka

Pripremila Janja Rešćanski

Dunja ili dgunja, kako je još u narodu zovu, danas je skoro zaboravljena voćka. Prva asocijacija je jesen i žuti plodovi naređani na starinskim ormanima naših baka. One su nekada znale da koriste bogatsvo koje je dunja pružala. Kuvao se kompot, pravio džem, domaći sok.

Danas ju je teško pronaći na pijacama, a seljaci  kažu da se slabo prodaje, pa samim tim i manje se uzgaja. Nepravedno je  iščezla sa naših područja i iz jelovnika. Dunja je pravo blago među plodovima, zdrava i aromatična!

Latinsko ime joj je Cydonia. Kod nas je  još zovu dgunja, kunja ili  funja, u Bugarskoj je poznata kao đula, Englezi je zovu quince, a Rusi ajva. Poreklom je sa Kavkaza, ali se ubrzo raširila svuda po svetu. Cveta sa početkom leta, a zri pred samu zimu.

Njen plod podseća na krušku, ali je nepravilnijeg oblika, pomalo grbav.  Zlatno žute boje je i vrlo intenzivnog, prijatnog  mirisa. Meso ploda je sočno, ali vrlo tvrdo. Ukus je kiselkastoslatkast i vrlo jak.

Nije bogata kalorijama i mastima, ali je prepuna vitaminima, A, B, C  kao i proteinima, kalijumom, bakrom, natrijumom,  magnezijumom i gvožđem.

Njen blagotvorni uticaj na organizam je višestruk. Razni delovi biljke, poput lista, cveta, semenki i mesa koriste se pri lečenju bronhitisa, anemije, sinuzitisa, raznih infekcija kože i disajnih organa, pomaže pri regulisanju crevne flore, za obnavljanje sluzokože… Uspešno leči čak i psihičke probleme, poput nervoze i „nervoznih creva”.

Cvetovi dunje su odlični u spravljanju čaja protiv kašlja jer umiruje upaljene bronhije. Sok od dunja je odličan za lečenje sluzokože usta, jednjaka i želuca.

Semenke dunje sadrže ulje koje je odličan lek za ublažavanje rana od ležanja i   opekotina, a ujedno ima i antikancerogeno svojstvo. Ima vrlo široku primenu i u kozmetici.

Plod dunje je vrlo tvrd, jer je bogat „kamenim” ćelijama. Retko se koristi presan u ishrani. Pošto sadrži  pektin, želatinoznu supstancu,  dunja je idealna za pravljenje kompota, marmelada, džemova. Od plodova se pravi i veoma zdrav sok, kao i vrlo popularna rakija „dunjevača”.

Još u prastara vremena ljudi su je smatrali simbolom neprolaznosti, lepote, pameti, sreće i plodnosti. Obavezno je vratite u svoj jelovnik jer će na čudan način ulepšati vaš život. Pored toga što će doneti mnogo blagodeti vašem telu, koji plod  dunje obavezno stavite i na ormane. Opojni miris će vas vratiti u srećne dane detinjstva i oteraće nepotrebni stres.

foto: Publicdomainpictures.net