grupna indiujanska e1440080506189

Mesto gde je smeh najbolji lek

 

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR je, i ove godine, zahvaljujući nastavku saradnje sa jednim od najvećih evropskih rekreativno terapeutskih kampova za decu lečenu od malignih bolesti – Dinamo Kampom u Italiji,  omogućio da, od 21.-29. avgusta, 32 mladih iz Srbije provede osam nezaboravnih dana u društvu svojih vršnjaka  iz Italije, Grčke, Belorusije i  Letonije.

Dinamo Kamp je italijanski nacionalni centar za rekreativnu terapiju namenjen deci pogođenoj ozbiljnim i hroničnim bolestima i član je internacionalne asocijacije kampova „SeriousFun Children’s Network“, koju je osnovao filantrop Pol Njumen. U kampu, tokom  godine borave deca i mladi, uzrasta od 6-17 godina iz svih delova Italije ali i iz drugih zemalja Evrope i Azije. Kamp je posebno strukturiran za decu sa teškim hroničnim bolestima koja su trenutno na terapiji, ili nakon završenog lečenja.

Dinamo Kamp je „Mesto gde je smeh najbolji lek“ a zabavu u kampu garantuju posebne predstave i nastupi, avanturističke, kreativne i psihološke radionice, jahanje – hipo terapija, igre u bazenu i mnoge druge aktivnosti i iznenađenja.

„Ovo je treća godina za redom kako smo učesnici Dinamo Kampa. Veoma smo srećni što ovog puta  vodimo čak 32 dece jer je iskustvo koje pruža boravak u Dinamo Kampu, apsolutno neprocenljivo! Sem sjajno osmišljenih aktivnosti u kojima učestvuju tokom boravka u Kampu, kontakti koje naši Nurdorovci ostvare sa vršnjacima iz drugih zemalja su izuzetno važni u njihovom emotivnom osnaživanju i jačanju njihovog samopouzdanja – a to je i najveći cilj i organizatora Kampa i nas iz NURDORa. Naše kampere će pratiće tim od šest volontera među kojima su jedan lekar i dva psihologa. I za njih će to biti fantastično iskustvo “ – poručuje psiholog udruženja Nebojša Miljević.

Put do Toskane i Dinamo kampa pomogao je FUDEKS i prijatelji udruženja: Jasna Stanivuk sa prijateljima, Josipović doo, izvršitelj Jovan Pješćić i Vita Elko doo, a kompanija Wiener Städtische obezbedila je putno osiguranje za sve učesnike.