grupna indiujanska e1440080506189

Mesto gde je smeh najbolji lek

 

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR je, i ove godine, zahvaljujući nastavku saradnje sa jednim od najvećih evropskih rekreativno terapeutskih kampova za decu lečenu od malignih bolesti – Dinamo Kampom u Italiji,  omogućio da, od 21.-29. avgusta, 32 mladih iz Srbije provede osam nezaboravnih dana u društvu svojih vršnjaka  iz Italije, Grčke, Belorusije i  Letonije.

Dinamo Kamp je italijanski nacionalni centar za rekreativnu terapiju namenjen deci pogođenoj ozbiljnim i hroničnim bolestima i član je internacionalne asocijacije kampova „SeriousFun Children’s Network“, koju je osnovao filantrop Pol Njumen. U kampu, tokom  godine borave deca i mladi, uzrasta od 6-17 godina iz svih delova Italije ali i iz drugih zemalja Evrope i Azije. Kamp je posebno strukturiran za decu sa teškim hroničnim bolestima koja su trenutno na terapiji, ili nakon završenog lečenja.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Dinamo Kamp je „Mesto gde je smeh najbolji lek“ a zabavu u kampu garantuju posebne predstave i nastupi, avanturističke, kreativne i psihološke radionice, jahanje – hipo terapija, igre u bazenu i mnoge druge aktivnosti i iznenađenja.

„Ovo je treća godina za redom kako smo učesnici Dinamo Kampa. Veoma smo srećni što ovog puta  vodimo čak 32 dece jer je iskustvo koje pruža boravak u Dinamo Kampu, apsolutno neprocenljivo! Sem sjajno osmišljenih aktivnosti u kojima učestvuju tokom boravka u Kampu, kontakti koje naši Nurdorovci ostvare sa vršnjacima iz drugih zemalja su izuzetno važni u njihovom emotivnom osnaživanju i jačanju njihovog samopouzdanja – a to je i najveći cilj i organizatora Kampa i nas iz NURDORa. Naše kampere će pratiće tim od šest volontera među kojima su jedan lekar i dva psihologa. I za njih će to biti fantastično iskustvo “ – poručuje psiholog udruženja Nebojša Miljević.

Put do Toskane i Dinamo kampa pomogao je FUDEKS i prijatelji udruženja: Jasna Stanivuk sa prijateljima, Josipović doo, izvršitelj Jovan Pješćić i Vita Elko doo, a kompanija Wiener Städtische obezbedila je putno osiguranje za sve učesnike.