pivo pena

Pivom protiv upale mišića        

Nagle promene skoro su uvek bolne. Tako je i sa onim zdravim promenama koje unosimo u život. Pojačana fizička aktivnost je dobrodošla, međutim, ukoliko naglo počnemo da vežbamo i suviše opteretimo nepripremljeno telo, upala mišića je neizbežna.

„Muskulfiber“ ili upala mišića javlja se kada suviše opteretimo mišićnu masu. Tada se nakupljene mlečne kiseline uklanjaju iz pokrenutog mišića. Manifestuje se kao bol koji može da se javi odmah nakon vežbanja, ali i do dva dana kasnije.

Upale mogu biti blage i jake u zavisnosti od vrste oštećenja mišićnog tkiva. Umerene upale su normalne i predstavljaju stimulans za rast mišića.  Jake upale ukazuju da je mišić oštećen zbog grešaka u treningu kojima su skloni početnici.

Kako sprečiti upalu mišića?

Trebalo bi se pripremiti pre treninga. Vežbajte postepeno, nemojte postavljati visoke ciljeve ukoliko ste početnik. Kondiciju stičite strpljivo. Vremenom povećavajte i mišićno opterećenje.

Dobro zagrejte mišiće pre aktivnosti. Tuširanje toplo-hladno takođe je delotvorno jer pospešuje krvnu cirkulaciju.

Unosite dovoljno tečnost tokom treninga. Najbolje je unositi vodu i tečnost koja je bogata elektrolitima.

Kako se rešiti upale?

Potezanje za Andolom je vrlo često kada nas zabole mišići. Lekovi koji su iz grupe antireumatika takođe će nam pomoći da smanjimo upalni proces. Lekari kažu da ovi lekovi ne umanjuju regeneraciju mišićnog tkiva.

Masaže su vrlo delotvorne posle treninga. Tople kupke takođe. Tuširanje toplom i hladnom vodom poboljšaće cirkulaciju i smiriće bolove. Hladni oblozi pospešuju brži oporavak mišića.

Unosite namirnice koje imaju protivupalno dejstvo. To su jabuke, đumbir, riblje ulje, ananas, trešnje, koštunjavo voće…

Mnogi treneri savetuju da se nakon iscrpljujućeg treninga popije čaša piva. Hmelj iz piva opušta nerve i mišiće. Pivo pospešuje prokrvljenost i blokira bolove u mišićima tako što ograničava biohemijske procese. Odlično hidrira telo jer se apsorbuje brže od obične vode. Pivo sadrži kompleks vitamina B, magnezijum, gvožđe, cink i kalijum koji ubrzavaju metaboličke procese. Pivo podiže raspoloženje i umanjuje stres. Pivo će vas umiriti, osnažiti, ali će vam, takođe,  obezbediti kvalitetan odmor i čvrst san posle treninga. Naravno, velike količine piva nemaju pozitivan efekat. Preporučena doza nakon treninga je samo jedna čaša!

Lagane vežbe tokom upale vrlo su važne u oporavku oštećene grupe mišića. Na taj način ćete zadržati kondiciju, kontinuitet u vežbanju i doćićete brže do željenog cilja.