kafica2

Grčka kafa eliksir života?

Pripremila Tijana Janković

Moderan način života uslovljava nas da češće pijemo instant kafu. Međutim, najbolja kafa za zdravlje i dug život jeste grčka, tj. turska, ili jednostavno rečeno dobra stara, domaća kafa – veruju naučnici…

O blagotvornom dejstvu kafe na naš organizam dosta je bilo reči u poslednje vreme. Ipak, do sada nije bilo poznato koja je to vrsta najbolja za naše zdravlje. Naučnici su došli do zaključka da je domaća kafa potencijalni eliksir života.

Istraživanje na Fakultetu za medicine u Atini inspirisano je činjenicom da su ljudi najdužeg životnog veka oni koji žive na grčkom ostrvu Ikaria. Ovi ostrvljani, pored toga što su dugovečni, oni dožive duboku starost u dobrom zdravlju. Njihova tajna možda se krije baš u navici ispijanja kafe.

 Naučnici su istraživali uticaj kofeina na kardivoskularni sistem, odnosno lekovito dejstvo kafe na endotel.

 Endotel je tanak sloj ćelija koje oblažu sve krvne sudove i koje su u direktnom su kontaktu s krvlju. Naučnici smatraju da kafa ima pozitivno dejstvo na funkciju endotela u našem organizmu, pa tako i na naše zdravlje.

Dugovečno stanovništvo grčkog ostrva Ikaria, sudeći po rezultatima iztraživanja, redovno pije tradicionalno pripremljenu, grčku kafu ili kako je mi zovemo tursku kafu.

Kafa skuvana u ključaloj vodi bogata je antioksidansima i ima umerenu količinu kofeina, zaključili su naučnici. Ipak, oni smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bismo bili apsolutno sigurni u lekovitost kafe i njen pozitivan uticaj na zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema.

U međuvremenu, dok ne stignu novi rezultati, pozovite prijatelje na jednu šoljicu, to će vam svakako prijati. S obzirom na to da se lekovitost pripisuje baš grčkoj, možda biste mogli da probate kaficu kakvu Grci piju. Razlika u odnosu na našu domaću ogleda su u pripremi. Grci u lonče sipaju hladnu vodu kojoj, potom, dodaju kafu kako bi oba sastojka zajedno proključala.

Interesatno je da napomenemo da Grci vole kafu sa dosta kajmaka (sa penom).

Foto: Tijana Janković