maslačak

Salata od padobranaca

Zašto su dobri salata i čaj od maslačka

Maslačak – biljka eliksir, blagotvorna za organizam: leči dijabetes, podstiče rad organa za varenje, oporavlja pankreas, delotvoran u lečenju kožnih oboljenja, bradavica i bubuljica…

Neuništiva biljka maslačak. Gaziš ga, on i dalje cveta. Teško ga je iščupati, tako će se samo koren polomiti, ali iz njega će nići nova biljka. Uporan je da opstane, ali je za razliku od drugih korovskih biljaka delotvoran za orgamizam.

Ima ga na svim kontinentima. Čest je sastojak mnogih trpeza. Jede se kao salata, pije kao zamena za kafu, upotrebljava kao lek pri mnogim tegobama… Postojbina ovog korova je Evropa, ali se raširio širom sveta, od nizija do visokih planinskih delova. Raste pored puteva, na livadama, pukotinama na asfaltu i po svim vlažnim staništima.

Cveta od ranog proleća do kasne jeseni. Kada procveta, svoju žutu glavicu pretvara u lopticu prepunu „padobrančića” koje vetar raznosi kao seme.
Za lekovita svojstva maslačka nisu znali stari narodi. Otkrila ga je i proslavila glad koja je harala Evropom posle Napoleonovih ratova.

Tako je maslačak dospeo na trpeze, te su nastale nove kultivisane vrste ove biljke. U Nemačkoj se kuvan koren, isečen na tanke listiće, stavlja na hleb premazan maslacem. Cvetni pupoljci se kisele i dodaju raznim salatama kao začin. U Italiji su omiljene salate od maslačka, posebno mladih listića prepunih vitamina C i gvožđem.

Ova višegodišnja zeljasta biljka sadrži brojne dragocene sastojke, voćne kiseline, belančevine, masti, vitamine, minerale-posebno magnezijum, kalcijum, kalijum i natrijum. Blagotvorno deluje na organe za varenje.

Vrlo je cenjen kao diuretik. On se razlikuje od ostalih sintetičkih lekova koji imaju isto dejstvo po tome što ne dozvoljava izbacivanje kalijuma iz tela. Takođe, maslačak je izvrstan za prečišćavanje krvi.

Tokom vegetacije, maslačak menja sastav soka, te je važno znati za šta se koristi i kad se bere. Naravno, veliku pažnju treba obratiti i na mesta odakle se sakuplja. Izbegavajte zagađene gradske zone, parkove, saobraćajnice…

Koren maslačka je najdelotvorniji u rano proleće, pre nego što procveta i u jesen kada se u njemu povećava sadržaj inulina. Koren se upotrebljava sirov ili osušen. Suši se ceo na suncu ili u tankom sloju uzdužno isečen, na promaji. Koren maslačka povećava apetit i odlično deluje na varenje. Sirov maslačak se koristi kao začinski dodatak jelima ili kao salata. Može se koristiti i kao napitak, u obliku čaja ili ekstrakta.


Recept za salatu od maslačka:

Uzmite 40 dg maslačka, 5 kašika ulja, 5 kašika sirćeta, 2 češnja belog luka, so.
Maslačak se očisti, dobro opere, izreže i ocedi. Začini se isto kao i druge salate. Maslačak je poljska biljka, prilično je oporog ukusa i zato ga treba jesti samo dok je mlad. Osim toga, salati od maslačka treba dodati malo kuvanog krompira iseckanog na kolutove ili tvdo kuvano jaje. Na isti način se pripremaju radič i motovilac.


Čaj od korena maslačka:

20 g korena preliti litrom hladne vode, kuvati da proključa i još pet minuta nakon toga ostaviti na tihoj vatri. Nakon toga napitak treba procediti. Idealan je za lečenje kamena u žučnoj kesi i prečišćavanju jetre.

Foto: Tijana Janković