ljubav ipak kosta 497

Ljubav (ipak) košta

Paprena venčanja

Morate, međutim, biti i spremni da sve to platite, jer složićete se, život u našoj zemlji je veoma skup, pa je tako i ljubav skupa.

Najpre, za buduće mladence je neophodno da se naoružaju strpljenjem i jakom voljom kako bi uspeli da bez (većeg) stresa uživaju u venčanju iz snova. A moraju da završe veliki posao i da nađu:

 Restoran

Kako u današnje vreme nije lako ni najmanji posao završi iz prvog puta, i uvek se nekako sve unapred planira, tako kreće i zanimljiv put venčanja. Bitna stavka je odabir odgovarajućeg restorana i slobodnog termina. S obzirom na to da su letnji meseci nekako prikladni za venčanja, gotovo svi restorani se već mesecima ranije rezervišu i to poprilično može da zadaje muku budućim mladencima, ako nisu ranije završili taj posao. Svadbeni ručak može da se nađe od 15 eura, pa sve do 37 eura po osobi u luksuznijim restoranima. Onda se bacite na spisak gostiju pa u računicu.

Opština i crkva

Neke opštine ne naplaćaju usluge venčanja dok kod drugih postoje cenovnici za plaćanje taksi (obično se kreću od 150 do 250 dinara). Izbor je ipak vaš. A ako se odlučite da matičar dođe „na vaše noge” za to zadovoljstvo se izdvaja oko 5 000 dinara. Ako želite da se venčate i u crkvi, budite spremni da izdvojite oko 3 000 dinara.

Venčanica

Mlada bez venčanice ne može. Za taj specijalan dan, ona će samo odlučiti da li će kupiti venčanicu, saštit ili iznajmiti. Tako se i cene kreću od 200 evra, pa na dalje. Mlade mogu da se odluče i za online kupovinu i pronađu venčanicu za 6 500 dinara.

Pored navedenih detalja, neophodno je još da se organizuje: odabir i slanje pozivnica, originalna muzika, dobar fotograf i snimatelj, šminka i frizura, limuzina ili kočija, burme za buduće mladence, kao i medeni mesec koji bi trabalo da usledi posle venčanja. Tako kada se na kraju sve sabere i oduzme, jedna srpska pravoslavna svadba može da vas „izađe” oko 5 000 evra. Opet naglašavamo, apetiti jedinki se razlikuju, tako da svadba može da bude i jeftinija, kao i skuplja.

A šta je 5 000 somića kada pogledate? Ništa. Ako ste sigurni kome ste ispostavili srce na dlanu, onda je to samo beznačajna cifra, a ako i niste baš tako sigurni, sačekajte malo, pa se opet presaberite, za svaki slučaj.

foto: Tijana Janković