hands 437968 1920
foto:pixabay.com

Razlike kvare ljubav?

Kako vreme prolazi, iskusni kažu, da razlike u karakteru i interesovanjima sve više smetaju partnerima, da lagano razaraju njihov ljubavni odnos. Da li je to tačno? Kako je moguće da nam nekadašnje suprotnosti u ponašanju, koje smo čak doživljavali egzotičnim, a samim tim i privlačnim, kod našeg partnera, postaju nepremostiv jaz i razlog za svađu, a neretko i za raskid?

Često se dvoje u ljubavi nađu a da su sasvim različite osobe, i to u smislu da je jedno od njih više za akciju i aktivnosti van kuće, dok je drugo pre za odmor i vreme provedeno u toplini doma. Uglavnom su ženske osobe te koje bi želele više dešavanja i burniji društveni život nego muškarci. Mada to, naravno, nije pravilo, pa je želja za akcijom nekad više na muškoj strani. Bez obzira ko je  za stalno punjenje i pražnjenje baterija, ili za štedljivo postojanje na leru, vremenom obe strane postaju nezadovoljne u vezi. Tako se dešava da te svoje razlike u životnim apetitima, energiji i interesovanjima parovi doživljavaju kao veliki problem u vezi i kao razlog za propadanje nekadašnje skladne ljubavi.

[su_note note_color=”#edff66″]Onaj koji želi više aktivnosti doživljava sporijeg partnera kao nezainteresovanog i dosadnog. Opušteniji deo ljubavnog dueta, opet, smatra da mu je za lep život već dovoljno to što su zajedno i jedno pored drugog, iako nemaju zajedičke projekte. Svog aktivnog partera vidi kao nekog ko ga stalno pritiska i forsira da radi ono što mu ne prija.[/su_note]

Promena životnog stila produbljuje nerazumevanje

Distanca među zaljubljenima posebno počinje da raste onda kada im se životni stil promeni, a da je to uslovljeno, na primer, poslom kojim se bave. Jedno u vezi može da ima naporan posao koji zahteva i duga putovanja, a drugo radi posao od kuće ili jednostavno ima kraće radno vreme i opušteniju radnu atmosferu. U ovim situacijama jasno je da će zauzetiji partner imati veću potrebu da vreme provodi u tišini kod kuće, dok će manje uposleni želeti da se  kreće van posla i da viđa više drugih ljudi, prijatelja.

Zaboravljamo na to šta nas je spojilo

Posebno je problematično tamo gde su se u ljubavi spojili ekstrovertni i introvertni. Tada su u pitanju velika mimoilaženja u željama, iako su se baš zbog suprotnih karaktera na prvom mestu i zaljubili jedno u drugo. Priroda uvek teži sredini, pa tako i ove dve krajnosti prijaju jedna drugoj, jer smiruju ali i pokreću onog kome je jedno od ta dva potrebno da bi bio u balansu. O tome se zapravo i radi, o ravnoteži.

Kako nam zajedničko vreme prolazi najčešće zaboravljamo na to šta nas je spojilo. Sviđalo nam se što nam je partner uvek u brzini, jer nam je to pomagalo da se izvučemo iz svoje ljušture. Opet, ako smo bili previše aktivni, prijalo nam je da nas neko malo smiri, da nam pogone da povučemo ručnu. Na početku veze se više trudimo i spremniji smo na kompromise da bismo se vezali i produbili odnos. Kada se u partnerstvu uljuljkamo, krećemo da zanemarujemo potrebe partnera i da sve više ističemo svoje prohteve. Kada nam želje ne budu uslišene, osećamo se nezadovoljno i nesrećno, što odnos dovodi u začarani krug koji za cilj ima jedino premor i raskid.

Ne dozvolite da vam nemar uništi ljubav

Na odnosu je neophodno vredno raditi uvek, a pogotovu ako ste u dugoj vezi. Osluškujte svoje, ali i potrebe partnera. Učinite nešto što će nejmu ili njoj ulepšati dana, a za uzvrat očekujte to isto. Nemojte tražiti od partnera da vas u svemu prati. Ako ste vi raspoloženi da se bavite fitnesom, to uvek možete i sami. Partner koji nije sportski tip, s druge strane, može da vas obraduje zajedničkom vožnjom biciklom ili dugom i brzom romantičnom šetnjom.

Nađite aktivnosti koje vas oboje usrećuju. To ne mora da bude ništa važno, ni veliko ni svaki dan. Ostavite prostora dovoljno jedno drugom i jedno za drugo. Razumevanje i ravnoteža su ključni za bogat i srećan romantičan život. Razlike je gotovo nemoguće prevazići, ako očekujete da neko preko noći postane kao vi. Zato moguće izgraditi srećnu vezu, ako to što vas čini drugačijim razumete i poštujete. Ono što zaboravljamo jeste da je najvažnije u ljubavnom životu upravo to što vam je najviše zajedničko a to je ljubav. Ona vas veže, a na vama je da je pametnim izborima i zajedničkim snagama sačuvate i ojačate. Prigrlite razlike, jer vam baš one dozvoljavaju da u vezi očuvate svoju individualnost i da zajedno sa svojim partnerom napredujete kao ličnosti.