Besplatna spirometrija u Ušću

Povodom Svetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), Respiratorno udruženje Srbije organizovaće besplatne preglede na aparatu za spirometriju kao i savete pulmologa specijalista u sredu, 18. novembra u glavnom holu UŠĆE Shopping Centra.

Tokom celog dana svim građanima biće na raspolaganju pulmolozi specijalisti od kojih će moći na licu mesta da dobiju savete i informišu se o simptomima HOBP. Osim toga, moći će i da se zabave tako što će se okušati na statičnom biciklu koji pokazuje kapacitet pluća i formu učesnika.

Hronična opstruktivna bolest pluća je progresivna bolest koja poslednjih godina beleži rast, a najčešće oboljevaju pušači i osobe iznad 45 godina. Zabrinjavajuća je činjenica da svaki drugi pacijent koji boluje od HOBP nema odgovarajuću dijagnozu i ne leči se adekvatno. U Srbiji se previše upotrebljavaju lekovi za brzo olakšanje tegoba, a lekovi za kontrolu bolesti nedovoljno koriste. Upravo iz ovih razloga, inicijativa Respiratornog udruženja Srbije je da utiče na svest građana – da se obrate lekaru ukoliko primete neki od simptoma HOBP među kojima su povećana produkcija sputuma, stezanje u grudima, uporan kašalj, zviždanje u grudima i nedostatak daha.