ID 100138833

Čarobni ukusi različitih kuhinja

Svi mi, imamo omiljeno jelo ali čovek je po prirodi radoznalo biće uvek spreman, da proba neke nove ukuse i mirise. U popularnim televizijskim emisijama o kuvanju i pripremanju hrane, mnogo toga smo videli i pohvatali nove fore za neobične i ukusne specijalitete. Ako želite da iznenadite svoje prijatelje, naučite da spremate nešto novo ili ste jednostavno radoznali, evo nekoliko novih ideja za pripremu gastronomskih užitaka različitih kuhinja.

Martabak

Možda vam zvuči kao naziv cigareta ili nekog parfema ali u pitanju su indonežanske palačinke. Mogu da se prave u slatkoj i slanoj verziji. Smesa za pravljenje je slična našoj, izuzev što se slana priprema sa puno masti i puni se mlevenim mesom. Slatka verzija palačinke se puni mešavinom čokolade, kikirikija i sira. Ukusno.

Supa od šipka

Svi ljubitelji švedske kuhinje neće moći da odole ovoj neobičnoj zakuski. Supa od šipka ili Nyponsoppa je popularan delikates u Švedskoj a servira se kao piće ili desert. Sušeni šipak, makaroni ili pahuljice od badema, kašika šlaga na vrhu, jednostavno vas „mami“ da probate ovaj delikates.

Pečena govedina sa pavlakom

Sosovi i knedle su češki specijaliteti pa su tako zastupljeni i u ovom specijalitetu. Pečena govedina sa pavlakom je jedno od omiljenih jela i predstavlja simbol češke kuhinje. Ako niste imali priliku da probate neki od specijaliteta češće kuhinje, vi možete da napravite isti. Marinirano goveđe meso mora da odstoji celu noć da omekša, kako bi se sutradan bolje ispeklo sa slaninom, povrćem i začinima. Obavezno se služi sa sosom od pavlake i knedlama koje su napravljene od hleba.

Brezel

Jedno od najomiljenijih bavarskih peciva koja se pripremaju vrlo brzo. Kažu da ako ste bili u Nemačkoj a niste probali brezel uz pivo, kao da niste ni bili tamo. Brezel je nemačka verzija djevreka, koji se pravi od brašna, vode, kvasca, nekada sa semenkama, podjednako ukusan i sa puterom. Posut sa solju, odlično ide uz pivo. Živeli!

Tortica sa maslacem i javorovim sirupom

Javorov sirup istog trena asocira na Kanadu. Sladokusci neće moći da odole simpatičnim torticama sa maslacem, jednim od najomiljenijih tradicionalnih kanadskih slatkiša. Tortica se sastoji od hrskavog testa koje se puni nadevom koji je napravljen od javorovog sirupa (med kao zamena), putera, šećera, jaja. Neodoljivog izgleda i još lepšeg ukusa!

foto:Freedigitalphotos.net