ID 100182

Brusnica: Moćna i ukusna voćka

Crvena, ukusna i veoma moćna, brusnica je neverovatno zdrava voćka i nutricionisti i lekari savetuju da je konzumiramo što češće. Iako je najčešće jedemo sušenu, brusnica je jestiva u različitim oblicima.

Za pojedino voće i povrće koje se konzumira često, kaže mnogi, nema šanse da se pojedinac razboli. U ovaj koš zdravih plodova, ubrajamo i super brusnicu, koja zbog svojih sastojaka se naziva još i super crveno voće!

Brusnica obiluje brojnim vitaminima (A,C), mineralima, organskim kiselinama i antioksidansima. Sjajan je borac protiv bakterija, infekcija i poboljšava otpornost celopkupnog organizma.

Na trpezi je najčešće zastupljena u sušenom obliku, kao ukusan džem, čaj, sok, slatko, preliv za mnogobrojne specijalitete ali češće bi trebalo da je konzumiramo svežu.

Prema istraživanju koja su sprovedena u Americi, ustanovljeno je da redovnim konzumiranjem brusnice, može da se produži život. Naučnici su proučavali proteine u mozgu i otkrili da oni pojedinci koji redovno jedu ovo bobičasto voće, imaju manje ćelijskih oštećenja, koja nastaju od stresa i okoline.

Neka vam na trpezi ovih toplih meseci brusnice budu obavezna voćka na trpezi jer u njima leži ključ produžeg života i stabilnog zdravlja.

foto:freedigitalphotos.net