Foto: Tijana Janković

Pet navika u ishrani za zdraviji život

Većina ljudi misli o hrani u smislu koliko kilograma žele da smršaju. Iako je super da dobro izgledate, mnogo zdraviji pristup životu je da dobro izgledate iznutra. Postoje aspekti života koji prevazilaze spoljašnji izgled a usvajanje zdravih navika u ishrani može da poboljša kvalitet i dužinu života.

„Proučavanjem načina ishrane i života određenih populacija širom sveta, naučnici sada imaju brojne dokaze koji podržavaju teoriju da zdrave navike u ishrani doprinose dužem životnom veku”, kaže dijetetičar Ašvini Mašru.

Ako vam je želja da poboljšate kvalitet života, pokušajte da usvojite ovih pet navika u ishrani koje vam mogu pomoći da duže živite.

1.      Doručkujte. Jedno istraživanje na Univerzitetu Harvard je otkrilo da doručak smanjuje rizik od gojaznosti, srčanog udara i dijabetesa. Jutarnji doručak pomaže u kontroli nivoa insulina i gladi. Zato je lakše jesti balansiranije obroke tokom dana.
2.      Pijte 8 čaša vode svakog dana.Od pomoći je da vam voda bude pri ruci tokom celog dana tako da možete sve vreme da je unosite u malim količinama. Treba da pijete dovoljno vode da biste se zaštitili od žeđi. Po pravilu, ako je vaš urin bistar ili veoma svetložut, dobro ste hidrirani. Slaba hidratacija može da utiče na vaš fizički i mentalni učinak.
3.      Dodajte probiotike. Probiotici su mikroorganizmi koji žive u vašim crevima. Mogu da poboljšaju varenje i odbranu od loših bakterija, što pomaže jačem imunitetu. Dobar izvor probiotika može da se nađe u jogurtu, kimčiju i kiselom kupusu.
4.      Prestanite da jedete kada ste siti. Programirajte svoje telo da prestanete da jedete kada više niste gladni. Cilj nije da jedete dok ne budete siti, jer u tom trenutku ste se verovatno već prejeli. Manji unos hrane pomaže da živite duže, naročito ako naučite da jedete dok ne budete 80 odsto siti.
5.      Jedite sve vrste namirnica. U modi je ishrana koja podrazumeva eliminisanje određene grupe namirnica. Važno je ostvariti balansiranu mešavinu ugljenih hidrata, proteina i masti kod svakog obroka. Mi dobijamo hranljive materije iz različitih izvora, zato naučite da jedete najbolje iz svake grupe namirnica umesto da se lišavate važnih hranljivih materija i minerala.

Život je mnogo više od dobrog izgleda! Učinite da se osećate bolje nego što se može videti golim okom. Poboljšajte kvalitet života tako što ćete imati kompletnu ishranu kako bi vaše telo dobijalo sve vitamine i minerale koji su mu neophodni. Vaša mentalna agilnost zavisi od pravilne ishrane.

Izvor:thyblackman.com