ID 100110413

Mi u ledenim danima

Temperatura ispod nule crpi nam energiju. Posebno posle toplih i sunčanih dana, kakvih je bilo sve do polovine januara. Ko se bavi fizičkim aktivnostima i živi od toga, može da doživi pravi šok.

Našem telu potrebno je određeno vreme da se prilagodi na nastalu promenu. Pored pada energije i imuniteta, mogu da se jave i nesvakidašnji bolovi, najčešće prouzrokovani prehladom.  Zato je bitno da se primirite, prekontrolišete, i u ledenim danima ugodite sebi.

Niske temeperature, posebno kod žena, mogu da izazovu bolove u stomačnom delu što često ukazuje na upalu reproduktivnih organa. Problemi u digestivnom traktu, sa kardiovaskularnim sistemom, su takođe učestala pojava pri velikim temperaturnim promenama. Tu su i smanjenje intelektualne sposobnosti, bezvoljnost, psihička nestabilnost.

Voće i povrće, kuvana jela, redovna ishrana, su više nego bitni. Posle fizičkih aktivnosti obavezno pojedite bananu, koštunjavo voće. I jedno i drugo će vas vratiti u život, obnoviti vam energiju. Takođe, podjednako su dobri za zdravlje, pravilan rad srca, ali i lepotu.

Da biste se osećali bolje, potrebno je da izbegavate sve što vam smeta. Slušajte svoju psihu i telo, poradite na obnovi energije uz akcije po volji. Ponekad veliko opterećenje mogu da budu tuđi problemi, ulaganje u posao bez velikih rezultata, nedostatak pažnje, ljubavi i poštovanja. U hladnim danima nezadovoljstva lako isplivaju na površinu, zato, ukoliko želite samo da odmarate u samoći, to i učinite.

Iako topao tuš, u hladnim danima, prija više nego ikad, ne tuširajte se dugo, da ne biste isušili kožu. Čitajte što više, pamtite, ne dozvolite da se uspavate, jer ćete potpuno izgubiti energiju i volju. Prilikom vežbanja budite umereni i idite do tačke koja vam prija. Kada osetite umor, obavezno napravite pauzu od nekoliko dana.

Par ledenih dana, pored mnogih neprijatnosti, može da vam donese i mnogo toga lepog kao što je prijatno druženje u dvoje, za koje do sad, možda, niste imali mnogo vremena.

foto: freedigitalphotos.net