Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje kao lek za prolećni umor

Nordijsko hodanje predastavlja najbolju aktivnost za ulazak u svet vežbanja

Pitanje koje često sebi postavljamo jeste: Kako mogu da smanjim umor? Ako krenemo od definicije umor se definiše kao trenutno slabije funkcionisanje organizma na psihološkom i fizičkom planu.


Umor nije samo osećaj lenjosti da se nešto uradi, već je stanje u kome imamo manji stepen volje koji nas motiviše da uradimo svakodnevne radnje od najbanalnijih – namestiti krevet, srediti kuću do najkompleksnijih – doneti velike životne odluke, promeniti navike za koje verujemo da su nam loše. Pored smanjenog stepena volje, umor utiče na imuni sistem pa smo iz tog razloga često bolešljivi, osećamo bolove u donjem delu leđa i kolenima.


Granica između nevoljnosti da se nešto uradi i totalne apatije je vrlo tanka i često prevelika zamka koja nas dalje uvodi u još veće probleme poput depresije.


Jedno od najboljih rešenja za otklanjanje umora jeste fizička aktivnost. I to ne bilo kakva, već dobro i pravilno dozirana.


Najveća greška zbog koje ljudi najčešće odustaju od vežbanja ili odlaze u hroničan umor jeste trenutak kada krenu na previše intezivne treninge koji nisu u skladu sa početnim stanjem, kako fizičkim tako i psihološkim. I u tom trenutku najčešće dolazi do odbacivanja pozitivnih efekta vežbanja.


Nordijsko hodanje predastavlja najbolju aktivnost za ulazak u svet vežbanja posle dugih godina pauze iz razloga jer je lagana fizički (nije stresna po organizam), a sa druge strane angažuje telo u fiziološkom smislu dosta više od običnog hodanja.

 
Štapovi koji se koriste prilikom hodanja su tu da bi smanjili opterećenje na zglobove, težinu na gornji deo trupa. Trenutak kada se štap zabode u podlogu i odgurne rukom je upravo trenutak kada dolazi do smanjenja opterećenja na noge i aktivacije gornjeg dela tela u vidu ramena, krudnog koša i leđa.


Kao i svaka aktivnost, nordijsko hodanje iako naizlged deluje veoma jednostavno ima svoje neverovatno dejstvo ukoliko se koristi na pravilan način.

Preporuka za ljude koji posle duže vremena kreću sa fizičkom aktivnošću (5-10 godina pauze) je da koriste nordijsko hodanje 3 puta nedeljno po 30 minuta prvih mesec dana. U drugom mesecu povećava se vreme trajanja na 3 puta po 45 minuta vežbanja. U trećem mesecu preporuka je da se trenira 3 puta nedelno po 30 minuta ali sa bržim hodom.

Za tri meseca treniranja nordijskog hodanja uz pravilno dozirane treninge pozitivni efekti su:

●     Povećanje opšte kondicije koja se vidi u svakodnevnom životu – lakše penjanje uz stepenice, duže šetnje bez osećaja brzog zamaranja

●     Mršavljenje uz nordijsko hodanje i korekciju ishrane za 3 meseca

●     Smanjenje nivoa šećera u krvi

●     Jačanje gornjeg dela tela

Svi efekti koji se postižu prilikom nordijskog hodanja dovešće do znantno boljih biohemijskih procesa u telu koji će povećati volju za mnogim stvarima koji će se odraziti na smanjen umor čoveka.

Odagnajte prolećni umor uz Školu nordijskog hodanja Beogradskog trkačkog kluba: BRC Škola Nordijskog hodanja – Fitnes za sve od 7 do 107 godina (skolanordijskoghodanja.com)

Foto: Beogradski trkčaki klub