ID 10023115
foto:freedigitalphotos.net

Tri super namirnice za zimu

Novogodišnji i božićni praznici oduvek su bili simbol ljubavi, bliskosti, uživanja ali i dobre zakuske. Pored ruske salate, rolata od mesa, bakine torte, kolača, vina, neka vam se na trpezi nađu veoma ukusni i zdravi – kakao, kestenje i kupus!

 

Kakao

Bilo da ste se odlučili za kakao u zrnu, prahu ili u vidu masalaca, nećete pogrešiti jer se radi o jednoj od najhranjivijih namirnica na svetu.

Kakao možemo smestitu u kategoriju “super zdrava hrana” jer je zaista odličan u regulaciji krvnog pritiska, štiti organizam od slobodnih radikala, poboljšava pamćenje i koncentraciju, štiti od bolesti srca, smanjuje stres i depresiju i odličan je izvor gvožđa.

Da li ste znali da samo u dvadeset i osam grama kakaa dobijamo oko 315 posto dnevne preporučene količine gvožđa? Sjajno zar ne? Zrno kakaa je izvor omega 6 masnih kiselina koje nam na zdrav način hrane mozak.

Uživajte ove zime u toploj šolji kakaa!

Kestenje    

Kestenje bi trebalo da vam se ove zime nađe na stolu iz više razloga. Pored toga što u sebi sadrži veoma nizak procenat masti, kestenje je bogato vitaminom C koji je odličan saveznik u borbi protiv prehlada. Kestenje u sebi sadrži folnu kiselinu, koja ima važnu ulogu u sprečavanju neuroloških oštećenja i posebno je dobar izbor za trudnice.

Kestenje u sebi ne sadrži gluten pa ga bez bojazni mogu svi konzumirati.

Poširano kestenje u crvenom vinu, pire od kestena sa sladoledom, pilav od pečuraka i kestenja, puding od kestena, izbora je mnogo i svi su dobri.

Neka ove zime kesten krasi vašu trpezu.

 

Kupus

Kao hranu i kao lek, ljudi su odavnina poznavali odlične karakteristike ovog zelenog povrća. Najpoznatiji je zeleni pa i crveni a u poslednje vreme je u našoj zemlji popularan i kineski kupus. Za koji god da se odlučite, nema greške jer sadrži malo kalorija a veoma dosta hranljivih sastojaka.

Redovnom konzumacijom kupusa jačamo imunitet i pomaže pri lečenju glavobolje, mamurluka, stresa, prekomerene težine, prehlade i kašlja.

Kremasta salata od kupusa, čorba od krompira i kupusa, sarma, pita sa kupusom i kajmakom, samo su neki od predloga na koji način možete da pripremite ovu zanimljivu povrćku.

 foto: m_bartosch at FreeDigitalPhotos.net