fbpx

Otresimo se loših navika!

Kada bismo samo obratili pažnju i sagledali navike, kojih se držimo k’o pijanac plota i koje ponavljamo nekoliko puta dnevno, nedeljno pa i mesečno, usledilo bi veoma neprijatno iznenađenje. Iako izgledaju bezazleno, ovo su navike kojih bi trebalo da se otresemo što pre, jer negativno utiču i na naše zdravlje.

 Odlazak na počinak sa mobilnim telefonom

Grupa švedskih naučnika je otkrila da zračenje mobilnog telefona podstiče glavobolju i ima negativan uticaj na san. A svi znamo koliko je san neophodan organizmu kako bi se obnovile ćelije podmlađivanja. Držanje mobilnog pored jastuka ili noćnog stočića ometa proizvodnju melatonina koji kontroliše ritam i faze sna, a da ne pominjemo da je telefon prepun bakterija koje zajedno sa nama odlaze na počinak.

Tegljenje preteških torbi na samo jednom ramenu

Savet da nije zdravo da nosimo tešku torbu na jednoj strani znaju i đaci prvačići. Međutim, nekako se čini da zanemarujemo činjenicu da time izazivamo neravnotežu u mišićnoj strukturi. Time opterećujemo vrat, ramena i leđa. Kažu stručnjaci da je rešenje nositi male torbe, ali šta ako ipak volimo velike torbe? Za nošenje teških stvari  trebalo bi da se naučimo da vučemo torbe sa točkićima. Ima ih u različitim veselim bojama.

Pranje zuba odmah nakon obroka

Od velikog je značaja vođenje oralne higijene, ali stomatolozi upozoravaju da se zubi nikako ne peru posle tek završenog obroka. Šećer koji se nalazi u hrani posle kratkog vremena u našim ustima stvara kiselinu koja omekšava zubnu gleđ, pa ako peremo odmah zube nakon jela podstičemo eroziju zuba. Ako baš ne možete da izdržite, bolje je koristiti žvake bez šećera, da za kratko vreme osvežite dah, dok ne prođe sat vremena kada možete opet da se latite četkice.

Često konzumiranje brze hrane

Iako je većina voli, jer je napravljena da bude izuzetno ukusna, konzumacija brze hrane bi trebalo da se svede na minimum. Brza hrana je prepuna šećera, soli, masti a o kalorijama da ne govorimo. Brza hrana je loša po krvne sudove i vitku liniju. Za početak bi bilo dobro da se izbaci sve što je pohovano i prženo. Jeste da je za neke bolno odricanje od pice, pekare, hamburgera, masnih kobasica, pohovanih palačinki ali je u službi zdravlja, a to nema cenu. Dozvoljeno je konzumiranje ponekad.

foto: Naito8 at FreeDigitalPhotos.net