Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Zbog čega je voda važna

Napitak nedelje

O važnosti vode za normalno funkcionisanje organizma, svi znamo. Međutim, postavlja se pitanje, koliko nam je zapravo potrebno čaša dnevno? Da li svakodnevno unosimo tu neophodnu količinu?

Ona je, pored ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala, vlakana i kiseonika, element bez koga ne bismo mogli da živimo.

Naše telo koristi puno vode. Kroz disanje i eliminaciju toksina dnevno gubimo 1,7 l vode. Što znači da je to minimum koji moramo da unesemo u toku dana. Potreba za vodom zavisi i od toga da li smo aktivni. Kao i da li konzumiramo kafu i alkoholna pića. Na to koliko ćemo biti žedni, utiče i spoljna temperatura. Tokom leta i toplijih dana, potrebno je da uz sebe uvek imamo flašicu za osveženje.

Voda je neophodna zbog nekoliko funkcija. Pomaže pri probavi, apsorpciji i asimilaciji hrane.Podmazuje zglobove i membrane. Krv se sastoji od približno 92% vode.

Izuzetno je bitno da uvek nađemo vremena i načina da popijemo vodu. Njen nedostatak u našem organizmu može prouzrokovati:

  • Probleme s opstipacijom
  • Glavobolje
  • Umor
  • Bolove u mišićima
  • Nizak pritisak
  • Probleme sa bubrezima 

Kako bismo izbegli ove moguće tegobe, potrebno je da imamo dobar unos tečnosti u organizam. Ipak, ne i bilo koje tečnosti. Mnoge namirnice koje jedemo imaju mali sadržaj vode, ili je voda izgubljena tokom procesa kuvanja. Dok sveže voće i povrće imaju visok sadržaj vode. Tečnost koju dobijamo kroz voće i povrće, opskrbljuje nas bogatom mešavinom mikrohranjivih sastojaka koji se lako apsorbuju.

Često pokušavamo da zavaramo žeđ napicima koji ne povećavaju sadržaj tečnosti u telu. Jedni od tih su sokovi od koncentrata prirodnog soka. Oni imaju visok procenat šećera ili sadrže veštačke zaslađivače. Veruje se da su voćni sokovi zdravi. Međutim, oni imaju i mnogo fruktoze kao i određene aditive. Za svakoga ko je na dijeti, stručnjaci iz Wellness Akademije savetuju da je najbolje da takve sokove izbegava. Ukolioko ih ipak pije, onda da ih razredite vodom, u odnosu 50/50. Takođe, poručuju svima nama, da jedemo sveže voće zbog vlakana i hranjivih nutrijenta. Kako ne bismo pili šećernu vodu! Drugi napici, kao što su kafa i tradicionalni čajevi sadrže kofein. Kada ih konzumiramo, podstičemo povećano izlučivanje urina, a to podstiče dehidraciju. Što ih više pijmo, voda će brže prolaziti kroz naše telo. Biće nam potrebno više vode. Količinu vode, koju je potrebno da unesete, izračunajte ovako: litra vode na 25 kilograma težine. To bi značilo da, ukoliko imate 50 kilograma, potrebno vam je dve litre dnevno.

Jednom kad steknemo naviku da redovno pijemo vodu, vrlo brzo ćemo primetiti blagodeti koje nam donosi! Imaćemo više energije. Stanje kože će se uveliko popraviti. Osim toga, smanjuje se učestalost konstipacije i glavobolja. Grčevi od gladi su mnogo ređi. Što je posebno dobrodošlo ljudima koji pokušavaju da smanje telesnu težinu!

Foto: Tijana Janković