Wakeboarding, urbani raj

„Wakeboarding-om se bavim onako, rekreativno, što bi se reklo. Čisto sam uzeo umesto snowboard-a. Pošto leti nema snega, leti ima vode. I zvali me tu, dali mi karticu. Kažu, ‘ajde malo da voziš. ‘Ajde, da ne budem lenj… Ujutru ustanem, dođem malo ovde i super mi je.“ – rekao je Ajs Nigrutin, kada smo ga sreli u našoj poseti wakeboardistima na Adi.

Razgovarajući sa Ajs Nigrutinom, Davorom, Majom, Nenadom i Borom otkrili smo zašto je ovaj sport popularan među snowboardistima, kao i kakav je to sport i kome je namenjen. Odnosno, zašto da ga izaberete i vi za vašu buduću aktivnost.

Wakeboarding je vožnja po površini vode, na za to predviđenoj dasci (board-u), pomoću čamca ili žičare. Nastao je kombinacijom tehnika iz skijanja na vodi, snowboarding-a i surfing-a. Kod nas je aktuelan već deceniju.

Rekvizita koje je potrebna za ovu vrstu sporta jeste: daska, naravno, kao i prsluk i kaciga. Što se vuče tiče, u svetu je sve zastupljenija žica (cable), koja je dosta ekonomičnija od čamca (boat riding). Ukoliko biste se, npr., odlučili za čamac, dva dana biste platili onoliko koliko bi potrošili za celu sezonu na žici. Sezona traje od maja do oktobra. Kod nas možete koristiti žičaru Aqua Ski kluba na Adi. Tu su, takođe, i brojne skakaonice (kickers) i platforme (sliders).

Kako izgleda jedno jutro na žičari, saznali smo prošle subote, družeći se sa pozitivnom, wakeboarding družinom.

Voda je bila mirna. Daske spremne, poređane na terasi. Negde oko devet sati, polako su se skupljali wakeboardisti. Neki kao sportisti, takmičari, neki kao rekreativci. Spremni da možda samo okrenu koji krug na žici ili da probaju neki novi trik, odnosno akrobaciju. Svi su bili nasmejani i nestrpljivi da uzburkaju, tu ravnu jezersku površinu. U pauzama između vožnji, saznali samo zbog čega vole ovaj, i za posmatrače, veoma atraktivan sport.

Davor Jurišić (24) se bavi wakeboarding-om samo mesec i po dana. Uskoro će ići i na takmičenje. Za njega, ovaj sport je:

„Ovo je urbani raj. Veoma je blizak snowboard-u, a tim sportom se bavim već četiri godine. Svaki dan sam ovde. Vozim dok mi ruke ne otpadnu. Super je ekipa: Bata, Aca, Sima, Vule, Šone, Maja i Teodora (moja devojka). Više sam park rider nego bilo šta drugo. Kada bih mogao da živim od toga, bilo bi idealno. ’’

Davor Jurišić
Davor Jurišić

Primetili smo da ovaj sport može izgledati i pomalo ekstremno. Davorov odgovor na to je bio:

„Padovi su dešavaju dok se vozi. Bitno je prilagoditi vožnju i trikove svojim trenutnim mogućnostima. Tako ćete se održati na površini.’’ Početnici već nakon prvog uspešnog kruga, zaboravljaju prve padove. Brzina kojom se žica kreće je 28km/h.”

Iako deluje fizički zahtevno, za wakeboarding ne postoji starosna granica.

„Uzrast nije bitan. Nikad nije ni rano ni kasno da probate ovaj sport. Devojke uvek mogu. Bitno je da si dobar plivač. Međutim, tu je i prsluk, tako da ne možete da potonete.’’ – objasnio nam je Davor.

U početku svog nastanka, ovaj sport je bio samo za ljude izuzetne kondicije. Daska koju su tada koristili je bila donekle modifikovana, nešto manja, surferska daska. Kada je Herb O Brajan dizajnirao prvi wakeboard 1990. g., poznatog kao Hyperlite, ovaj sport je postao dostupan svima. Bukvalno za sve od 6 do 80 godina.

Koliko i devojke mogu da uživaju vozeći se na dasci, uverili smo se, takođe. Jedna od njih, Maja Petrović(30), kaže:

„Super je kad završiš posao, pa dođeš da se opustiš. Brzo uđeš u kondiciju. Počneš sa skijama, pa pređeš na dasku. Preporučujem svima, bez obzira na godine.’’

Maja Petrović
Maja Petrović

Nenad Kovačević (25) za sebe i svoju devojku je rekao:

„Više volimo snowboarding, ali nam ovo ispunjava vreme do zime.’’

Nenad Kovačević
Nenad Kovačević

Bliži se i Nacionalno prvenstvo Srbije u wakeboard-u i wakeskate-u. Za 4. septembar, kada će se održati ovo takmičenje, spreman je i Borislav Nikolić (19). Za sebe, kao jednog od učesnika, kaže:

„U ovom sportu sam već pet godina. Do sada sam osvojio drugo mesto, (2008.), a taj uspeh planiram da ostvarim i ove godine. Posle takmičenja u Beogradu, idem na takmičenje u Hrvatsku (Pag i Poreč) i u Tursku. Kod nas je neprevaziđeni mali Filip Veličković. U Turskoj je zaista jaka konkurencija. Što se Hrvatske tiče, nadam se drugom, ili trećem mestu.’’

Borislav Nikolić
Borislav Nikolić

Ukoliko se odlučite da se oprobate na wakeboard-u, Davor vam preporučuje dasku domaćeg proizvođača, koju i sam koristi. U pitanju je Rope. Kaže da je izdržljiva, tj. da ne puca.

Bilo nam je zanimljivo da posmatramo naše sagovornike kako uživaju dok voze i izvode akrobacije.

Po završetku svoje vožnje, Ajs Nigrutin nam je, u svom stilu, rekao: „Mladima bi poručio da prestanu da se bodu u venu tom prokletom marihuanom, štetnom za zdravlje. Da se bave više sportom, a ovo je jedan jako lep sport, jer u zdravom telu je zdrav duh.’’

Ajs Nigrutin
Ajs Nigrutin

Zato, izađite na vodu i rekreirajte se na wakeboardu. Na interesantan način iskoristite sunčane dane i slobodno vreme na Adi. Stanite na dasku, i ko zna, možda nas ubrzo iznenadite nekim trikom.