predah na odredjeno vreme 24

Predah na određeno vreme

Naučite da se opustite

Naše telo je često izloženo stresu. Živimo brzo, hranimo se brzo, gotovo sve radnje u toku dana obavljamo „s nogu“. Sve to zarad ispunjavanja obaveza, koje smo prethodnih dana pažljivo beležili u memorandum, jer smo počeli i da – zaboravljamo brzo.

Sa vremena na vreme, potrebno je da povučemo „ručnu” i predahnemo malo. Trebalo bi da naučimo da posvetimo više pažnje sebi samima. Evo i kako.

Naučite da dišete.

Većina ljudi diše samo polovinom svojih pluća zato što su navikli da udišu, ali ne i da izdišu do kraja. Uzdah je prirodan način da se oslobodimo ustajalog vazduha iz pluća. Ako želite da dobijete na snazi i osećaju smirenosti i više svažijeg kiseonika, trebalo bi da ravnomerno i duboko izdišete.

Bez mobilnog telefona.

Isključite mobilni telefon na jedan dan. Budite jednostavno nedostupni na neko vreme. Odmorite glavu i prste od silnih razgovora i kuckanja poruka. Mislite da ne možete bez ovog uređaja? Moguće, ali jedan dan ne menje ništa u vezi sa tim, samo će vama doneti mir i tišinu.

Čokolada.

Koristite ovu poslasticu često u umerenim količinama. Naš predlog je crna čokolada; sadrži polifenol i flavonoid koji čiste organizam od slobodnih radikala, a i štiti srce. Naučno je dokazano da se konzumiranjem čokolade oslobađa hormon „endorfin” takozvani hormon sreće. Kada ga imate dovoljno, nemate razloga da se ne osećate sjajno!

SPA tretman u sopstvenom kupatilu.

Napravite od svog kupatila mali SPA centar samo za sebe. Mirišljave sveće su obavezne za tu priliku. Možete da ih kupite u bolje snabdevenim marketima. Izaberite miris po svom ukusu. Potopite se u kupku za otklanjanje stresa. Dodajte ulje lavande, jer ona pojačava vrstu moždanih talasa povezanih sa opuštanjem. Uživajte.

Čitajte.

Obezbedite se dobrim knjigama. Jer, čitanje je hrana za dušu. Dozvoljeni su svi žanrovi: ljubavni, epski, naučni, triler, horor. Jačem polu su dozvoljene igrice na kompjuteru, ceo dan, baš tako. Isključite se malo iz ovog sveta i postanite deo nekog novog, čudesnijeg.

Foto: Tijana Janković