Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Intimna nega žena

Važan preduslov zdravlja svake žene

Intimna nega bi trebalo da zauzima jednu od najbitnijih stavki u životu svake žene, jer je ona važan preduslov za zdravlje reproduktivnh organa…

Od malena nas uče da je higijena pola zdravlja. Tako je i ovom slučaju, samo još malo osetljivije. Obične kupke i sapuni vrlo često mogu da iritiraju kožu intimnog područja i izazovu poremećaj normalne bakteriološke ravnoteže. Zato je veoma važno da se pravilno informišemo o tome koje proizvode možemo da koristimo i kako da sprečimo pojavu raznih infekcija.

Proverene kupke – u bolje snabdevenim marketima i drogerijama možete naći veliki izbor gelova za intimno područje. To su gelovi koji su veoma nežni, bez mirisa i boje i ne iritiraju kožu. Namenjeni su posebno za osetljivo kožu. Formule ovih kupki i gelova sadrže različite biljne ekstrate i ne narušavaju PH vrednost kože. Vaše je da napravite pravi izbor, jer ih ima različitih vrsta. Obavezno proverite datum proizvodnje i datum do kojeg je ovo sredstvo upotrebljivo. Većina ovih proizvoda je ginekološki, dermatološki i klinički testirano.

Pamučan veš – je obavezan. Izbegavajte da nostite veš od sintetičkog materijala. I ma koliko vam i nije drag savet, izbegavajte da tanga gaćice nosite baš svaki dan. Nema potreba da ovaj deo vaše opreme izbacite iz upotrebe, već samo da malo smanjite. Recimo, nosite ih ili u prvoj polovini dana ili u drugoj.

Mokar kupaći – apsolutno ne dolazi u obzir! Iako ste na moru, gledajte da se što pre osušite. Jer mokar kupaći je poziv za armiju infekcija, koje jedva čekaju da se domognu vašeg dela intime i nećete uživati uopše u tome!

“Oni” dani – za vreme onih dana, pa svakako dodatne nege neće da škodi. Menjajte uloške i tampone vrlo često, pet, šest puta na dan. Mnoge devojke zaborave, ili su u tolikoj gužvi da ne stignu da promene opremu. Uvek nađite vreme za vašu negu. Plus, u tim danima, koža je još osetljivija pa slobodno koristite i maramice za intimnu negu, jer su vam dostupne na svakom koraku, a i osećaćete se prijatnije i čistije.

Ne sedeti na hladnom – O.K. verovatno da vam je mama ovo rekla 113 puta, ali potpuno je u pravu. Ako dugo boravite na hladnom, ili sedite na hladnom mestu, javlja se tihi, ali podmukao proces koji vam stvara upalu jajnika. To je bakterijska infekcija koja zahvata područje materice i jajnika i može da bude veoma uporna. Zato izbegavajte beton, pločice, zemlju i ostale hladne podloge.

I naravno, preduslov za dobru intimnu negu su neophodne čiste ruke. Zato svaki put kada se bavite svojom higijenom, ne moramo da vam kažemo, ali ipak da vas podsetimo, operite ruke.

Foto: Tijana Janković