ID 10035534

Lep ten bez tamnih mrlja

Pripremila Janja Rešćanski

Uživanje koje nam letnje sunce pruža često može da nas skupo košta. Preterano izlaganje sunčevim zracima ili solarijumu može dovesti do hiperpigmentacije, odnosno do pojave ružnih i tamnih mrlja na koži.

To se najčešće dešava osobama sa lošim imunim sistemom koje nemaju balansirano lučenje hormona. Kada koža, posle leta postepeno izbledi, tragovi sunčanja ostaju još dugo vidljivi. Nije reč o malim šarmantnim pegama, već o upadljivim flekama koje mogu biti ozbiljan estetski problem.

Hiperpigmentacija se u skorije vreme vrlo često javlja. Najčešće od nje pate žene svih tipova i boje kože. Često je ova pojava genetski uslovljena, ali takođe je i veliki broj faktora koji je potpomažu: stres, promena hormonskog statusa (trudnoća, klimaks), neumereno izlaganje kože ultravioletnim zracima, loš rad creva… Najčešće se fleke javljaju na licu, nosu, obrazima, čelu, gornjoj usni, ali i na vratu, ramenima, grudima… Ovde nije reč o oboljenju već o estetskom problemu!

Ukoliko se otkriju uzroci koji dovode do pojave fleka na koži, moguće ih je u budućnosti izbeći. Teške oblike je nužno lečiti u savetu sa dermatologom, dok neke manje fleke možete otkloniti i pomoću tretmana na bazi voća i povrća, koje imate u kući.

Koža se stalno obnavlja. Nove ćelije zamenjuju izumrle u roku od 28 dana. Kako bi se izbeglo stvaranje nepoželjnih mrlja dovoljno je pre izlaganja suncu kožu pripremiti, očistiti i ukloniti izumrle ćelije. Posle sezone sunčanja, blagi piling je takođe nužan. Na taj način koža se brže i bolje regeneriše, dobija na lepoti i elastičnosti. Tamne mrlje nestaju nakon par meseci redovne i pravilne nege kože.

Evo par saveta:

Sladić je poznat kao odličan izbeljivač kože. Možete sami napraviti losion koji se nanosi na zone pune mrlja. U ključalu vodu ( 1 šolja ), stavite dve kašičice izmrvljenog korena sladića. Kuvajte pet minuta. Mlak losion nanosite tuferom ili pamučnom gazom na kožu.

Ulje muškantne ruže je takođe vrlo delotvorno pri suzbijanju fleka na koži, jer je bogato vitaminom E. Nanosi se na kožu ujutru i uveče. Odličan je i kao podloga za šminku. Za izbeljivanje mrlja koristi se losion spravljen od kašičice ulja muškatne ruže sa pet kapi tinkture uve. Utrljava se na tamne fleke svake večeri.

Limun je odličan za sužavanje proširenih pora, dezinfikuje kožu i uklanja izumrle ćeije i tamne fleke. Upotreba je vrlo jednostavna. Iscedite sok od jednog limuna i njime natapkajte kožu. Isperite nakon pola sata. Preporučuje se redovno vlaženje kože limunom, najbolje je dva puta dnevno, ujutro i uveče. Prvi rezultati vidljivi su nakon šest nedelja.

Papaja kao i limun ima isto blagotvorno dejstvo na kožu. Ukoliko ste u prilici da je imate u svom domaćinstvu, obavezno je koristite i u kozmetičke svrhe. Papaju prepolovite te istrljajte fleke. Ostavite da sok deluje nekoliko minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Sok od izblendiranog luka pomešajte sa istom količinom sirćeta. Gazicom nanosite na kožu. Postupak ponavljajte dva puta dnevno. Pre izlaganja suncu obavezno isperite. Luk i sirće su odlični za izbeljivanje kože, a ujedno su najbolji prirodni piling koji će preporoditi vaše lice.

foto:  ahmet guler at FreeDigitalPhotos.net