kako se budimo bez alarma 120

Kako se budimo bez alarma

Otkriven gen budilnik

Neke od nas ni najbučniji alarm ne može da rasani. Ipak, svakome se dešava da se probudi sam, bez iritirajućeg zvuka zvona. Naučnici su otkrili kako funkcioniše naš unutrašnji budilnik…

Probudili ste se ujutru rano i to pre nego što se oglasio vaš alarm. Probuđeni ste svojim unutrašnjim “genom” budilnikom.

Naš biološki časovnik nas svako jutro pokreće dajući signal našem telu da je vreme za buđenje. Za pravilan rad našeg “sata” zadužen je gen, kojeg su naučnici nedavno izdvojili.

Ljudski organizam se, prema rečima naučnika, sastoji od mnoštva časovnika. Otkriće gena koji “vodi” računa o njihovom pravilnom funkcionisanju, omogući će istraživačima da otkriju zašto se naš biološki sat usporava kako starimo. Njegovim usporavanjem, naš organizam je podložniji hroničnim bolestima, a saznanja o ovom genu nam može pomoći da to, možda, jednog dana promenimo.

Glavni “brojčanik” našeg organizma je protein “Period”. Količina ovog proteina se u našim ćelijama menja tokom dana. Njegova veća ili manja prisutnost govori našem organizmu da li je dan ili noć, odnoso, kada je vreme za spavanje. Međutim, postojalo je pitanje šta je to što nas budi.

Tokom ovog istraživanja, naučnici su identifikuovali enzim (JARID1a) koji nam svako jutro daje signal da je vreme za buđenje.

Kada unutrašnji časovnik ne funkcioniše kako bi trebalo, što je slučaj kod starijih osoba i kod ljudi koji rade u noćnim smenama, telo je podložnije bolestima. Biološki časovnik se “brine” o tome da se sve funkcije našeg organizma na ćelijskom nivou odvijaju pravilno. Kada je on u “kvaru” neki od normalnih procesa u našem telu se ne odvijaju kako bi trebalo.

Osobe kod kojih alarm funkcioniše tako da ih često budi ili im jednostavno ne dozvoljava da imaju dovoljno sna, mogu da imaju posledice po zdravlje. Starije osobe često pate od nesanice, što govori da je njihov budlinik u “kvaru”, odnosno da enzim JARID1a ne obavlja svoju ulogu kako bi trebalo.

Ovo istraživanje potvrđuje koliko je dobar san bitan za očuvanje zdravlja i mladosti.