10446193 481269545348145 666982898097163581 o e1432068145927
Most bašta na Temzi, London

London: Most kao bašta    

Nedavno je britanska javnost mogla da se upozna sa novim zanimljivim arhitektonskim projektom, koji će biti jedinstven u svetu po svom izgledu i nameni.

Maketa „zelenog“ idiličnog mosta, izazvala je veliku pažnju kako domaće tako i svetske javnosti. On će predstavljati park namenjen uživanju, a ujedno će povezivati i obale reke Temze.

Most je zamišljen kao živi prirodnjački muzej u kom bi se predstavile sve lepote biljnog sveta Velike Britanije. Zbog svog velelepnog izgleda postaće vodeća turistička atrakcija, poput „Londonskog oka“, „Big Bena“, „Katedrale Svetog Pavla“, „Bakingemske palate“…

Planirano je da se most pošumi sa preko 270 stabala drveća, nekoliko hiljada žbunova i cvetnih zasada, po sezoni. Čitav most bi bio osvetljen, a sa njega bi moglo da se uživa u lepotama Londona.

Planirano je da se na mostu predstavi botanička istorija grada, pa bi bio podeljen u pet tematskih celina. Zamišljen je da bude aktuelan u svim godišnjim dobima.

U zimskom periodu, most neće biti susumoran i pust, već će prostorom dominirati zimzelene biljke. U proleće će biti procvetalih grana, a leti će poprimiti boje sezonskih plodova i cveća. U jesen će dominirati zlatna, bakarna i crvena boja biljaka.

Izgradnja idiličnog mosta trebalo bi da počne 2018 .godine i biće besplatan za sve one koji žele da ga posete. O njemu će se brinuti dobrotvorna organizacija „Garden Bridge Trust“.

Oduševljeni idejom, javio se veliki broj sponzora, imućnih pojedinaca i kompanija koji bi rado investirali u ovaj nesvakidašnji arhitektonski projekat „bašte na vodi“.

foto: Garden Bridge Facebook